2 min. čitanja

DIVLJE SVINJE Dogovoren plan za izlov alohtone divljači

DIVLJE SVINJE Dogovoren plan za izlov alohtone divljači
Foto: Unsplash

CRES - Divlje svinje na Cresu postale su ogroman problem i krajnje je vrijeme da se poduzmu konkretni koraci. Lovačka društva intenzivirat će svoje aktivnosti kako bi pomogli poljoprivrednicima da opstanu.

Zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i gradonačelnik Cresa Marin Gregorović održali su u Cresu sastanak s predstavnicima Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije i svih lovačkih društava na Cresu i Lošinju.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima rješavanja pitanja izlova alohtone divljači na ta dva otoka, posebno na Cresu, na kojem je divljač ove godine prouzročila veliku štetu.

Zajednički je zaključak da će sva lovačka društva intenzivirati svoje aktivnosti na izlovu alohtone divljači kako bi pomogli ovčarima i poljoprivrednicima na otocima.

Predsjednik Lovačkog društva PGŽ Josip Malnar istaknuo je da na području PGŽ postoji 44 lovačka društva s ukupno 3200 lovaca koji pomažu jedini drugima. Kako je rekao, nikada nije problem skupiti ekipu da se rješava problem alohotne divljači.

Član Izvršnog odbora LS PGŽ Anton Bolonić za ovaj je sastanak rekao da je dobrodošao i koristan, a posebno mu je drago da jedinice lokalne samouprave i lovci uspješno surađuju.

- Znamo da imamo obvezu koju smo dobili od odlukom Županijske skupštine da odstranimo divlje svinje, što lovci i čine - rekao je Bolonić.

Zamjenica župana Marina Medarić pozvala je lovačka društva da se prijavljuju na natječaje koje raspisuje Županija s ciljem pomoći lovcima kroz financiranje rada lovačkih društava koji imaju najvažniju ulogu u rješavanju pitanja odstrijela alohtone divljači na otocima, priopćio je Grad Cres.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnici Cresa gube bitku s divljim životinjama
Divlje svinje su se toliko namnožile da više ne biraju - napadaju ovce, dnevno odnesu i požderu na desetke janjaca. No problem stvaraju također jeleni i srne, kažu očajni stanovnici Dragozetića. - Dosta nam je. Izgubili smo i zadnju nadu da će se išta promijeniti nabolje. Došlo je,
Divlja svinja napala vlasnika stada ovaca
Divlje svinje višedesetljetni su problem uzgajivača ovaca na otoku Cresu, a sada se dogodilo ono čega su se svi pribojavali - napad na čovjeka. Na meti zvijeri našao se ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja, koji je ispričao da je oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.