2 min. čitanja

DIVLJE SVINJE NA PAGU Uzrokuju štete na vozilima, stočari u strahu od napada na janjce

DIVLJE SVINJE NA PAGU Uzrokuju štete na vozilima, stočari u strahu od napada na janjce
Foto: Unsplash

PAG - Divlje svinje rade štetu na otoku Pagu, u strahu stanovnici, ali i stočari koji se boje ostati bez janjadi.

Divlja svinja koja trči po paškom kamenjaru u nedjelju je snimljena na istočnom dijelu otoka Paga. Ove alohtone životinje nerijetko trče i po cestama pa je na jednu naletio prije mjesec dana i sin Branka Fabijanića.

- Bio je udarac visoko, nova Mazda 2, razbio je auto, negdje 20 tisuća do 25 tisuća kuna štete. Divlju svinju nismo našli, ali policija je izolirala čekinju, ali su nakon nekoliko dana dečki iz Solane zvali da su pronašli uginulu divlju svinju od oko stotinjak kila na dijelu gdje smo je mi tražili - ispričao je Branko.

Smatra se da su na Pag došle plivajući od Vira i Mauna ili s kopna tako što su preplivale Podvelebitski kanal. Za prijelaz kopnom tu je i most. Osim sa sjeverne strane otoka koja je bliža mostu, pa samim time i kopnu, divlje svinje su viđene i na južnoj strani otoka gdje je zabilježeno više prometnih nesreća. Sada stočari strepe i od napada na ovce, posebice janjad. Iskustva creskih stočara pokazala su da im je nakon janjenja primamljiva ovčja posteljica, a potom, kazuju stočari, ubijaju i pojedu cijele janjce.

Dražen Crljenko vlasnik je stada ovaca iz Paga te jedan od mnogih u strahu:

- Do sad nismo imali takav slučaj, ali sam vidio slike s Cresa gdje je sve iskasapljeno. Doslovno pojedu sve od janjca, samo glava ostane i koja koščica. Strepimo i strepit ćemo i više ako se pravovremeno ne poduzme nešto i to odmah.

Lovačkom društvu štete na automobilima ili oko staja još uvijek nitko nije prijavio, ali i samom lovniku, vlasniku jednog stada, vepar je preorao dio zemljišta uz staju. Čekao ga je nekoliko noći, ali dočekao ga nije.

Lovnici  kažu da će pokušati sve što je potrebno. Otočani se nadaju što uspješnijim hajkama jer divlja svinja na Pagu nema prirodnog neprijatelja, a brzo se množi. Stoga populacija brzo izmakne kontroli, piše Danas.hr.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Tip na Facebooku objavio “bizaran ulov” - Evo zašto je ovo ilegalno i nehumano
Divlje svinje u Jadranskom moru sve su viđenija pojava. Uvijek u medije dođu pozitivne priče, u kojima se piše kako su preplivali određenu duljinu te sretno stigli na kopno. I mi smo ih objavili nekoliko. No nažalost, dogodi se ponekad i neka ovakva. U Facebook grupi More, jedan je korisnik

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.