3 min. čitanja

FOTO Dina Levačić i prijatelji uspješno plivali putevima sredozemne medvjedice

FOTO Dina Levačić i prijatelji uspješno plivali putevima sredozemne medvjedice
Foto: Agencija None Of The Above

KOMIŽA - Sredinom tjedna naša daljinska plivačica Dina Levačić zajedno s profesorom Darkom Hrenom upustila se u preplivavanje Biševskog kanala od Komiže do Medvidine špilje, jednog od najpogodnijih staništa za sredozemnu medvjedicu u Jadranskom moru. Ta špilja, kao i ostatak obale, pod prijetnjom je prekomjerne turističke eksploatacije i uništenja njene jedinstvene prirode.

Svoje preplivavanje započeli su od rta Stupišće gdje su se uputili na sedam kilometara dalek put preko otvorenog mora do Biševa. Izbjegli su nadolazeću neveru, vjetar, morske struje i meduze te nakon nešto više od dva i pol sata došli do svog cilja. Plivalo se kako bi se promoviralo bavljenje fizičkom aktivnošću i njene dobrobiti za mentalno zdravlje te kako bi se usmjerila pažnja na važnost očuvanja staništa sredozemne medvjedice.

- Uvijek kada smo u moru važno je da smo svjesni da je ovo dom i sredozemne medvjedice i da je potrebno da zaštitimo prirodu - rekao je profesor Darko Hren koji se plivanjem bavi amaterski, a kojemu je ovo bilo najduže preplivavanje do sad.  

Foto: Agencija None Of The Above

- Iako sredozemnu medvjedicu ne vidimo ne znači da nije tu s nama u moru i zato moramo paziti na plaže i špilje u kojima ona inače boravi i učiniti sve da joj omogućimo što ugodniji boravak tu u Jadranu - dodala je Dina Levačić.

U suradnji s Udrugom BIOM u Komiži je oslikan mural sa sredozemnom medvjedicom, a u Visu i Komiži održana su zanimljiva predavanja za sve zainteresirane.

Kako je izgledao njihov put pogledajte u galeriji agencije None Of The Above.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.