3 min. čitanja

Deutsche Welle: Vraća li se u Hrvatsku masovni turizam i koje posljedice nosi?

Deutsche Welle: Vraća li se u Hrvatsku masovni turizam i koje posljedice nosi?
Foto: Pixabay

Nakon velikog pada broja posjetitelja zbog pandemije Hrvatska ponovno uživa sve veću popularnost među turistima. Gostioničari i hotelijeri su odahnuli. No prijeti li sada povratak masovnog turizma?

Bezbrojni otoci, šarmantni gradovi i primamljivi nacionalni parkovi čine Hrvatsku popularnim odredištem za odmor. Prije pandemije dolazilo je toliko turista da su mnoga mjesta bila preplavljena navalom posjetitelja. Posebno se to odnosilo na slikoviti Dubrovnik, jedno od mjesta snimanja američke televizijske serije “Igra prijestolja”. Nakon što je Hrvatska zabilježila drastičan pad posjetitelja zbog pandemije covida, brojke sada ponovno značajno rastu.

Ljeto 2019. više od 17 milijuna turista pohrlilo je u Hrvatsku, mnogi od njih na jadransku obalu između Splita i Dubrovnika. Bilo ih je više nego ikad. Trenutačni broj posjetitelja još je daleko od ovog vrhunca, no ovogodišnje ljeto posebno ukazuje na snažan oporavak turističkog poslovanja. Ovog rujna u zemlju je došlo još više putnika nego u rujnu 2019.

Hrvatsko gospodarstvo uvelike se oslanja na prihode od turizma, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU. Prema Agenciji Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD), ograničenja putovanja uzrokovana pandemijom i s tim povezan pad broja posjetitelja teško su pogodili zemlju.

Ipak, Hrvatska je i dalje popularna destinacija za odmor. Nudi puno raznolikosti. Možete se opustiti na plaži, uživati ​​u morskom zraku, ali i istraživati ​​zemlju, učiti o povijesti njezinih gradova i otoka - kaže britanka Taylor koja je namjerno otputovala u zemlju tijekom jeseni izvan glavne sezone kako bi izbjegla turističke gužve.

Foto: Pixabay

Vraća li se masovni turizam?

Ali nisu svi tako oduševljeni u vezi s ponovnim procvatom turističkog poslovanja. Posebno je osjetna zabrinutost za Dubrovnik. Mnogi strahuju da bi povratak gužvi mogao ponovno preplaviti ovaj srednjovjekovni grad. Strah je opravdan jer mnogi brodovi za krstarenje ponovno pristaju u Dubrovniku tijekom sezone, nakon čega tisuće turista nahrupe u grad.

Iz tog je razloga 2019. godine pokrenuta inicijativa “Respect the City” za promicanje održivog turizma u Dubrovniku. No čini se da je ovaj projekt već pao u zaborav jer ni linkovi na internetsku stranicu i Instagram nisu aktualizirani u posljednje vrijeme. Nekako se stječe dojam da Hrvatska čini sve da što prije nadoknadi financijske gubitke pandemijskog razdoblja i maksimalno zaštititi turizam.

Hrvatsko Ministarstvo turizma osnovalo je fond u vrijednosti od 290 milijuna eura za promicanje održivog turizma. Dio novca trebao bi se slijevati u hrvatsku unutrašnjost, koja je do sada imala malo koristi od turizma.

Nedostatak osoblja


U razdoblju prije pandemije koronavirusa izleti brodom bili su vrlo popularni. No ovaj se sektor oporavlja puno sporije od ostatka turističkog biznisa, vjerojatno zato što se putnici još uvijek boje moguće zaraze koronavirusom. Osim toga, mnogi kvalificirani radnici su se profesionalno preorijentirali.

- Brodari prijavljuju popunjenost od samo 60 do 70 posto - kaže Ivana Đuroković. Njezina tvrtka organizira izlete brodom duž jadranske obale i popularnih otoka poput Korčule, Hvara i Visa.

- Mnogi su morali odustati, a mnogi moji kolege tražili su nova zaposlenja. Za njih je povratak na staro nezamisliv jer ne mogu isključiti mogućnost da se ovako nešto opet ne ponovi. Mnogi moraju uzdržavati obitelji ili otplaćivati ​​kredite, zbog čega su brzo potražili druga zaposlenja. Zato se sada bilježi akutan nedostatak kadra u industriji - kaže.

Što nosi budućnost?


Đuroković ne vjeruje da će Hrvatska u budućnosti biti pošteđena masovnog turizma. Najkasnije iduće godine, kada se broj posjetitelja vrati na razinu prije pandemije, ljudi će se ponovno izravno suočiti s prekomjernim turizmom i njegovim posljedicama. Već se poduzimaju mjere za rješavanje gužvi. Zbog zaštite prirode uvedena je zabrana kupanja u Nacionalnom parku Krka. Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj, s druge strane, mogao bi izgubiti status svjetske baštine UNESCO-a jer je masovni turizam već prouzročio golemu ekološku štetu, piše Deutsche Welle.

Oni koji preferiraju manje turističke dijelove Hrvatske trebali bi posjetiti sjevernu Istru, preporučuje Đuroković. Ili glavni grad Zagreb, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.