DESET PUTA VEĆI OD CRESA! Trenutno najveći ledenjak na svijetu odvojio se od Antarktike

Golemi ledenjak odlomio se sa zapadne strane ledenog platoa Ronne, smještenog u moru Weddell na Antarktiku. Ledena santa, nazvana A-76, površine je 4.320 četvornih kilometara – što je trenutno čini najvećom ledenjakom na svijetu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA)

Uočen na nedavnim fotografijama snimljenim instrumentima svemirske misije Kopernik Sentinel-1 , izmjerena santa leda duga je oko 170 km, a široka 25 km i svojom veličinom je veći od našeg najvećeg otoka Cresa (405,8 km²) više od 10 puta!

Njegova veličina čini ga najvećim na svijetu, oduzevši prvo mjesto ledenjaku A-23A (veličine približno 3880 kvadratnih kilometara) koji se također nalazi u Weddellovom moru. Prije toga, ledeni brijeg A-74 koji se u veljači početkom ove godine slomio s ledenog platoa Brunt, iznosio je “samo” 1270 kvadratnih kilometara.

Za usporedbu, površina našeg najvećeg poluotoka Istre je 2.813 km².

Ledenu santu primijetili su znanstvenici britanskog instituta za polarna istraživanja na Antarktici (BAS), a potvrdio američki Nacionalni ledeni centar pomoću fotografija Kopernika Sentinel-1. Misija Sentinel-1 sastoji se od dva satelita s polarnom orbitom koji se oslanjaju na radarsko snimanje sintetskog otvora C-pojasa, vraćajući podatke bez obzira je li dan ili noć, što nam omogućava cjelogodišnje promatranje udaljenih polarnih područja.

Ledene sante se tradicionalno nazivaju prema antarktičkim kvadrantima u kojem su prvotno bile uočene, zatim dobiju sekvencijalni broj, a ako ledena santa pukne, sekvencijalno slovo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Odlomio se komad ledenjaka površinom veći od Cresa, Krka i Brača zajedno!