3 min. čitanja

DAVID SKOKO Njoki od skute s rakovicom

DAVID SKOKO Njoki od skute s rakovicom
Foto: David Skoko

Aktivnog suradnika na projektu Jedi što vrijedi/Riba Hrvatske Operativnog programa za pomorstvo i ribarstv, poznatog kuhara Davida Skoku iz Pule ulovili smo na putu između brojnih angažmana u mirisima kuhinje, pjata i lonaca i njegove velike ljubavi – kuharstva.

Gordana Igrec

Mladi David koji pažnju nježnijeg spola plijeni svojim tetovažama i isklesanim tijelom (između ostalih vrlina)  za Morski HR je govorio o sjećanjima na mirise i okuse svojega djetinjstva, prvim kulinarskim počecima, odrastanju uz oca ribara, a za one koji će biti strpljivi i cijeli naš razgovor pročittai do kraja, sljedi i „desert“ kao „šećer koji dolazi na kraju“.

Ovog puta to je recept za ručak majstora kuhinje Davida Skoke koje on ne čuva ljubomorno u svojoj ladici, nego voli dijeliti dalje. Sve što je dobro ionako kruži od jedne do druge ruke. Podijelite i vi – čitatelji, Davidove recepte. Prije ih, naravno, isprobajte.

Dok kuham zlo ne mislim!

Odakle Vaša ljubav prema kulinarstvu i kuhanju?

– Ljubav prema kuhinji javila se iz želje da kroz našu kuhinju gostima naše konobe predstavimo naš ribarski ulov u najboljem svijetlu,tj. okusu.

Kakve Vas uspomene vežu uz mirise kuhinje u djetinjstvu?

– Odrastao sam u ribarskoj obitelji i svaka moja uspomena iz djetinjstva povezana je sa morem i ribom koju smo lovili,jeli i prodavali. Miris mog djetinjstva je miris friškina.

Tko je kod vas kuhao, mama ili tata?

– Mama je uvjek kuhala, to i dalje čini.

Od koga ste učili kuhati?

– Tradicionalnu kuhinju naučio sam u obitelji,najviše od majke. Kuhanje je zanat u kojem nema smisla stati sa učenjem,učim još uvijek,sa svakim kuhanjem u gostima ili posjeti neke zanimljive kuhinje nešto novo mogu naučiti.

Vi ste, zapravo – ribarev sin! Zar ne?

– Ja sam doista ribarev sin, moj je otac još uvijek veliki ribar i moj najveći idol.

S koliko godina ste pripremili prvo jelo?

– Ako ne brojimo Čokolino,prvo jelo koje sam skuhao bila je pasta carbonara koju sam si spremio sa nepunih sedam godina. Bio sam najponosniji klinac na svijetu.

Gdje danas radite?

– Danas radim svašta: chef kuhinje konobe Batelina, predavač u edukacijskom centru Agencije za ruralni razvoj Istre, suradnik  i predavač za  kuharstvo u sveučilištu Aspira, Diopter i Hoteljerski Fakultet Opatija, urednik-novinar magazina Story Gourmet, aktivni suradnik na promotivnom projektu Jedi sto vrijedi/Riba hrvatske. predavač u Gastro klubu Pula, suradnik na projektu edukacije školskih i predškolskih kuhara sa ciljem vece konzumacije domaće ribe u Istarskim školama LAGUR-a Istarski Švoj, protagonist kuharske emisije Stari gusti, nova kužina na TV kanalu 24 kitchen, kuhar – domaćin Aminess Wine and Gourmet nights…

Angažirani ste i u promicanju jedenja hrvatske ribe. Što Vam to znači?

– Povećanje konzumacije hrvatske ribe među Hrvatima je izraziti važno za opstanak hrvatskog ribarstva. Samim tim i ribarske tradicije i ribarskih obitelji iz koje i sam dolazim! Konzumacija više svježe ribe je izrazito zdrava prehrambena navika koja nas čini zdravijima i pametnijim samim time i sposobnijim. Što bi svima dobro došlo.

Možemo li se mi danas bolje hraniti u Hrvatskoj i držimo li do tradicionalne kuhinje?

– Možemo se puno bolje hraniti nego što se sada hranimo,jednostavno prateći sezonske namirnice. Tradicionalna kuhinja je na sreću još uvijek dobro zastupljena u našim domaćinstvima, trebalo bi samo malo više pažnje posvetiti biranju kvalitetnih, lokalnih namirnica.

Kako se osjećate dok kuhate?

– Kad kuham zlo ne mislim!

Foto; Facebook / Osobni album

NJOKI OD SKUTE S RAKOVICOM

NJOKI:

-250 g svježe kravlje skute

-1 jaje

-250 g brašna (glatkog)

-muškatni oraščić

-sol

Skutu protisnuti kroz veliko sito. Dodati sol, malo muškatnog oraščića , brašno i jaje te umijesiti njoke. Njoke kuhati 3-4 min u kipućoj, slanoj vodi te procijediti.

UMAK ZA NJOKE:

-češnjak

-peršin

-2 dcl bijelog vina

-maslinovo ulje

-meso rakovice

U tavi popržiti sitno sjeckani češnjak, peršin i moždinu rakovice s jajima, podliti vinom. Dodati meso rakovice i dinstati 5 min. Sotirati s kuhanim njokima te servirati.

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.