2 min. čitanja

Unatoč velikoj potražnji, u prosincu je bilo nezaposleno čak 2129 kuhara - Mnogi od njih čekaju sezonu kad mogu najviše zaraditi

Unatoč velikoj potražnji, u prosincu je bilo nezaposleno čak 2129 kuhara - Mnogi od njih čekaju sezonu kad mogu najviše zaraditi
Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je do prosinca pedesetak zahtjeva za zapošljavanjem kuhara u školama. Naime, mnoge škole koje imaju kuhinju, susreću se s problemom nedostatka radnika. Mladi kuhari uglavnom ne žele napustiti Hrvatsku, iako su kuhari traženi u Europskoj uniji. S druge strane, nisu niti zainteresirani raditi za sedamsto eura, kolika je njihova prosječna plaća u školama.

Za kuhara, konobara i slastičara u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu školuje se šestotinjak učenika. Interes pri upisu je velik, kao i potražnja za njima na tržištu rada. Ravnatelj i nastavnici slažu se da ove generacije imaju puno bolju perspektivu od prethodnih.

- Dojam je takav da se misli: ja ću biti šef kuhinje, ja ću imati svoj hotel, ja ću imati svoj restoran, što je jako pozitivno. Tako oni sebe vide, to je jako dobro - rekla je Nada Vidović, strukovna učiteljica kuharstva.

Josip je učenik Ugostiteljsko-turističkog učilišta, nakon kojega želi upisati fakultet.

- Tijekom studiranja ako ću moći, radit ću kao konobar ili u hotelu nekom tijekom sezone pa ću moći zaraditi nešto - kazao je Josip Krmpotić, učenik Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu.

Mnogi su zainteresirani i za dodatna usavršavanja u struci.

- Interes je nešto novo, nešto drugačije, što nije viđeno, nešto što nismo doživjeli i nismo probali. Međutim, vraćamo se i tradiciji, onome što smo nekad jeli, na čemu smo se othranili od naših baka, ali opet da to pokažemo u novom ruhu - objašnjava Vidović.

Iako dolaze poslodavci s ponudama iz Irske i Njemačke, rijetko tko želi napustiti Hrvatsku.

- Nama se dosta obraćaju poslodavci iz ostalih zemalja Europske Unije, međutim djeca nisu zainteresirana. Sad iz kojeg razloga, mislim da općenito ove mlađe generacije imaju druge prioritete. Imamo svega u obilju tako da možda oni smatraju da ne trebaju ni raditi - rekao je Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu.

Potražnja za kuharima sve je veća. U školama, u kojima su od ovog mjeseca uvedeni besplatni obroci, nedostaje radnika, a neke škole nemaju ni kuhinju.

- Iz razgovora s njima sam shvatio da oni nisu baš zainteresirani za te plaće koje su oko pet tisuća kuna, odnosno oko sedamsto eura sada. Oni su više usmjereni, ciljaju na veće plaće, oni očekuju oko osam tisuća kuna plaću što recimo nastavnik u školi s visokom stručnom spremom ima - dodao je Smodlaka.

- Ima ljudi koji iz nekog osobnog razloga, recimo zdravstvenog razloga preferiraju slobodne dane subotama i nedjeljama, onda prihvaćaju taj posao, ali velika većina u biti ne prihvaća rad u državnim službama jer nisu dovoljno plaćeni - zaključio je za Regionalni Dnevnik.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.