1 min. čitanja

Dalmatinski vatrogasci dobili novu nadzornu opremu

Dalmatinski vatrogasci dobili novu nadzornu opremu
Foto: Screenshot

Splitsko-dalmatinska županija predala je predstavnicima županijske vatrogasne zajednice novu komunikacijsko-nadzornu opremu. Oprema je nabavljena u sklopu projekta međudržavne regionalne suradnje “e- Citijens” Hrvatska-Italija, a financirana je iz europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 316 tisuća eura.

Vrijednost danas isporučene opreme je 307 tisuća kuna. Naizgled malo, no riječ je o komunikacijskoj opremi i opremi za nadzor s pripadajućom programskom podrškom. Vatrogasci su, tako, dobili termovizijsku kameru za noćna promatranja, tri radiostanice s prijenosnim radiouređajima, računala, servere… Najzanimljiviji dio novog paketa je programska platforma koja integrira institucionalne i lokalne izvore te podatke o ugrozi objavljene na društvenim medijima.

– Platforma vuče podatke koji su javno objavljeni na društvenim medijima i filtrira ih pomoću umjetne inteligencije te ih direktno šalje žurnim službama kako bi što bolje mogle procijeniti ugrozu i adekvatno reagirati – objašnjava Ognjen Ćavar, voditelj projekta.

Uz stalno opremanje vatrogasnih postrojbi, u čemu Splitsko-dalmatinska županija više od ostalih koristi europske fondove, grade se i novi vatrogasni domovi na otocima i u zaleđu, prenosi HRT.

– Kao krunu svega toga radimo trenažni centar u Vučevici, iznimne vrijednosti koji neće koristiti samo našim vatrogascima nego i onima s puno šireg područja pa i jugoistoka Europe, naglašava Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

O spremnosti za predstojeću protupožarnu sezonu vatrogasci ne dvoje.

– Možda se malo naljutimo na ono jeste li spremni za sezonu. Dosad smo imali preko dvije tisuće intervencija, pola je požara, pola tehničkih intervencija. U statističkom smo prosjeku, radimo cijelu godinu i naravno da smo spremni, ističe Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik SDŽ.

I dodaju – koga zanima što i kako radimo slobodno može doći i uvjeriti se, naša su vrata svima otvorena.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.