3 min. čitanja

ČUDO S PAGA 14-godišnjak otkrio svoje drugo podvodno arheološko nalazište – na pomolu i treće otkriće

ČUDO S PAGA 14-godišnjak otkrio svoje drugo podvodno arheološko nalazište – na pomolu i treće otkriće
Foto: Željan Gligora

PAG – Paški akvatorij bogatiji je za još jedno arheološko nalazište, otkriveno u podmorju otoka Maun. Pronađene su amfore, željezni brodski lanci i niz drugih predmeta koji, na prvu, upućuju kako je riječ o kasnom rimskom razdoblju. Lokalitet je prijavljen Konzervatorskom odjelu koji treba točno utvrditi iz kojeg povijesnog perioda potječu pronađeni predmeti. Drugo je to otkriće oca i sina Gligore iz Mandra s otoka Paga, koji su na tragu i trećeg, po svemu sudeći, spektakularnog otkrića.

Tko bi rekao da će jedno spontano ronjenje oko Mauna rezultirati podvodnim arheološkim nalazištem, drugim po redu u svega godinu dana, koje je otkrilo oštro oko i mudar um 14-godišnjeg Kristijana, zaljubljenika u ronjenje i podvodnu arheologiju.

Foto: Željan Gligora
Foto: Željan Gligora

Baš kao i prije pola godine – otac Željan bio je koncentriran na lov, a Kike je istraživao podmorje. U jednom trenutku, na gotovo 5 metara dubine, Kristijan je uočio obrise koji podsjećaju na amforu. Ubrzo je u “mini istraživački tim” pozvan i Vedran Dorušić iz ronilačkog kluba Foka, nakon čega su momci obilježili lokalitet i o svemu obavijestili Konzervatorski odjel u Zadru. Od velike pomoći bila im je i profesorica Irena Radić Rossi sa zadarskog Sveučilišta.

Foto: Željan Gligora

– Pretpostavka je da je riječ o predmetima iz kasnog rimskog razdoblja, no sve trebaju detaljno istražiti podvodni arheolozi. Predmeti izgledaju kao da su pripadali ribarskom brodu, pa nam se čini kao da se tu dogodio brodolom. Uz to, u blizini na Maunu je izvor vode pa može biti i da su se tu opskrbljivali vodom za daljnja putovanja – ispričao nam je Željan Gligora, ponosan na sina koji je odmalena zaljubljenik u podmorje.

Foto: Željan Gligora

– Dok su se drugi dečki igrali autićima njemu je non stop na glavi bila maska, a na nogama peraje. Nevjerojatan je talent za ribolov i za ronjenje. Nedavno je kao najmlađi sudionik bio i u eko akciji čišćenja ACI Marine Šimuni. Nevjerojatan je – ponosno nam je ispričao Željan, otkrivši kako je Kristijan ove godine upisao Strojarsku školu.

Foto: Željan Gligora

Mladi podvodni arheolog na tragu je, inače, još jednog otkrića, čini se iz prapovijesnog razdoblja. Lokacija će zasad ostati nepoznata. Što se tiče nalazišta kod otoka Mauna, potrebno je skupiti sredstva nužna za daljnja istraživanja, analizu, konzerviranje i restauraciju pronađenog podvodnog arheološkog lokaliteta. Paški akvatorij bogat je arheološkim nalazištima iz svih vremenskih razdoblja, što ga svrstava u buduće top destinacije za ronilački turizam.

Foto: Željan Gligora

A u mjestu Mandre na otoku Pagu za iduću godinu planira se uprizorenje prave pravcate povijesne bitke Uskoka i Mlečana, u kojoj su Mlečani izvukli deblji kraj, kaže nam Gligora. Sve je do u detalje opisano u jednoj knjizi engleskog autora iz 19. stoljeća, a trebalo bi biti uprizoreno točno onako kako je opisano u knjizi.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OTAC I SIN OTKRILI NOVI ARHEOLOŠKI NALAZ Jesu li Rimljani kopali ugljen na Pagu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.