1 min. čitanja

ČUDNA FASCINACIJA Smeđi rakovi opčinjeni podmorskim kablovima za obnovljive izvore energije

ČUDNA FASCINACIJA Smeđi rakovi opčinjeni podmorskim kablovima za obnovljive izvore energije
Foto: Youtube / Screenshot / Wikimedia

Oko škotske obale planira se izgradnja sustava vjetroelektrana, čija tehnologija zahtijeva opsežno podvodno ožičenje, a koje bi prema tvrdnjama britanskih znanstvenika, moglo poremetiti ekološki sustav tamošnjeg podmorja.

Znanstvenici su utvrdili da su podmorski kablovi posebno zanimljivi smeđim rakovima jer emitiraju elektromagnetsko zračenje koje ih umiruje do te mjere da se prestaju kretati čime postaju podložni raznim infekcijama.

Pad aktivnosti kod rakova znači da se manje kreću u potrazi za hranom ili partnerom. Manje kretanja kod rakova izaziva povećanje šećera u organizmu i poremećaje u metabolizmu, prenosi Sky News.

Istraživanje je pokazalo da su rakovi, koji su bili izloženi većim razinama jakosti elektromagnetskog polja, imali manji broj krvnih stanica u tijelu, zbog čega su postali podložni bakterijskim infekcijama. Znanstvenici strahuju da bi to u konačnici moglo utjecati na smanjenje populacije smeđih rakova u moru oko Škotske zbog čega zahtijevaju da se kod izgradnje obalnih vjetroelektrana poduzmu najstrože mjere opreza.

Pad populacije smeđih rakova utjecao bi i na ribarski sektor jer ove morske životinje čine drugi najvrijedniji ulov u Velikoj Britaniji, odnosno prvi u Škotskoj. Znanstvenici tvrde da muški rakovi najčešće migriraju uz istočnu obalu Škotske, gdje bi se trebali nalaziti kilometri podvodnih kablova, a upravo na tom području oni čine glavni ulov tamošnjih ribara.

Foto: St. Abbs postaja s mrežama za rakove/Pixabay

Jedno od rješenja je ukopavanje kablova u morsko dno, no to bi mogla biti preskupa investicija. Studija o utjecaju elektromagnetskog polja na rakove, obuhvatila je 60 smeđih rakova. Utvrđeno je da rakove privlači magnetno polje snage minimalno 500 mikrotesla, što je oko 5% snage kakvu imaju obični magneti za hladnjake.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.