2 min. čitanja

CRVENI METEOALARM ZA CIJELI JADRAN Udari bure do 160 km/h!

CRVENI METEOALARM ZA CIJELI JADRAN Udari bure do 160 km/h!
Foto: Crometeo / Ivica Jureša

Državni hidrometeorološki zavod u sustavu meteoalarma izdao je crveno upozorenje za područje cijelog Jadrana zbog olujne bure. Na snazi je i upozorenje za pomorce: Mjestimični udari bure 35-70, a u Velebitskom kanalu do 90 čv, što znači da će puhati i do 160 km/h. Bura će u noći oslabjeti. More na otvorenome ponegdje 5. Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana moguć je neverin.

– Očekuje se jaka do olujna bura. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom – upozorava DHMZ putem Meteoalarma.

Zbog vjetra u prekidu su:

  • trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Porozina-Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje i Makarska-Sumartin;
  • katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27, a za ostala vozila preko Knina);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga;
  • državna cesta Gračac-Zaton Obrovački (DC27).

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti čvor Križišće-Križišće (DC99), Mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku i lokalnoj cesti čvor Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.