2 min. čitanja

CRVENI METEOALARM Upozorenje zbog jake bure u Kvarneru, Dalmaciji, ali i Istri!

CRVENI METEOALARM Upozorenje zbog jake bure u Kvarneru, Dalmaciji, ali i Istri!
Foto: Youtube / DHMZ / Screenshot 

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje u sklopu sustava meteoalarm zbog jake, mjestimice olujne bure s udarima vjetra i do 160 km/h za područje sjeverne Dalmacije, Podvelebitskog područja, Kvarnera, ali, ovaj put i čitave Istre!

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra (26. veljače) crveno upozorenje za zapadnu obalu Istre, riječku regiju, područje Kvarnera i Velebitskog kanala te Sjevernu Dalmaciju.

Riječku regiju zahvatit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima vjetra većima od 120 km/h. Zapadnu obalu Istre i područje sjeverne Dalmacije također će zahvatiti vrlo jaka, mjestimice olujna bura s udarima vjetra do 120 km/h.

Područje Kvarnera zahvatit će vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra do 150 km/h, dok se vrlo jaka i olujna, mjestimice i orkanska bura s udarim vjetra do 165 km/h očekuje i na području Velebitskog kanala.

Vrijeme će biti opasno po život!

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Poduzmite mjere za samozaštitu obzirom da postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Savjetujemo da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za ličko područje za sutra je izdano narančasto upozornje zbog jakog, u višim predjelima na udare i olujnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, s udarima do 65 km/h. Narančasto upozornje izdano je i za srednju i južnu Dalmaciju zbog jakog i olujnog juga koje će u psolijepodnevnim i večernjim satima okrenuti na buru.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite.

Izdano je i posebno upozorenje za pomorce i nautičare

Na južnom i srednjem Jadranu mjestimični udari juga 35-50, na krajnjem jugu do 60 čvorova, od sredine noći na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana udari bure na 35-80, u Velebitskom kanalu do 95 čvorova. More ponegdje 5, na otvorenom dijelu južnog i sjevernog Jadrana moguće 6. Ponegdje su moguće nevere.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.