2 min. čitanja

CRKVA-ŠPILJA U KANALU SVETOG ANTE Mjesto gdje su živjeli pustinjaci, postalo je vojni bunker

CRKVA-ŠPILJA U KANALU SVETOG ANTE Mjesto gdje su živjeli pustinjaci, postalo je vojni bunker
Foto: Šibenska biskupija

ŠIBENIK – U organizaciji Gradskog dekanata Šibenske biskupije i Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije u ponedjeljak 17. siječnja, u šibenskom Kanalu svetog Ante održana je Služba riječi i to na mjestu kraj špiljske crkve svetog Ante pustinjaka koju su sve do tridesetih godina prošlog stoljeća naseljavali pustinjaci i emeriti. Molitvu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, a među vjernicima bio je župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, vjernika i predstavnika udruge ,,Latinsko” idro iz Murtera.

Biskup je kazao kako je danas, a i prije, teško razumjeti monaški život. To ne može svatko, ali Bog odabire ljude koji na taj način žive i svjedoče vječni život u Bogu kao cilj ljudskog postojanja.

Foto: Šibenska biskupija

Špilja sv. Ante smještena je u stijenama jugoistočne obale Kanala sv. Ante, na 12 m nadmorske visine. U srednjem vijeku, najkasnije u 14.st., špilja je sakralizirana i pretvorena u crkvu posvećenu sv. Anti pustinjaku. Od početka petnaestog stoljeća ova špiljska crkva se u arhivskim dokumentima spominje i kao eremitorij – mjesto gdje se pustinjaci (eremiti) povlače u izolaciju od javnosti kako bi prakticirali isposnički način života.

Foto: Šibenska biskupija

Unutrašnjost crkve omeđuje prirodna stijena, a otvor djelomično prikriva kameni zid. Od crkvenog interijera vidljiva su devastiranau dva oltara i kamenica uvijek puna pitke vode, koja se nakon kiše cijedi sa stropa špilje Crkva u špilji sv. Ante bila je korištena do prve polovice dvadesetog stoljeća. Oko 1930. godine špilja gubi svoj sakralni značaj i pretvorena je u vojni bunker.

Foto: Šibenska biskupija

– Šibenčani namjeravaju obnoviti vrijedan kulturno-povijesni lokalitet u Kanalu svetog Ante na samom ulazu u grad. I da to bude i jedan lijepi početak budućih okupljanja, da vratimo onu duhovnu dimenziju kojom je ovaj kanal bio ispunjen – rekao je biskup Tomislav Rogić.

Foto: Šibenska biskupija

– U pripremi je i projekt sanacije crkve/špilje sv.Ante u suradnji s Konzervatorskim odjelom MINGOR-a u Šibeniku – istaknula je mr.sc. Anita Babačić Ajduk ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, ustanove koja upravlja ZK Kanal-luka u Šibeniku i kanalom sv.Ante.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.