3 min. čitanja

ČOVIK, BROD, MORE Izložba fotografija članova Foto kluba Šibenik

ČOVIK, BROD, MORE Izložba fotografija članova Foto kluba Šibenik
Foto: Lars Fundberg

ŠIBENIK - Kad su naši fotoklubaši započinjali ovu priču, grad Šibenik bio je puno manje pomorski orijentiran negoli je to bio kroz povijest i puno manje od svojih susjeda, Splita ili Zadra, ali i puno manje negoli je to danas. U međuvremenu smo dobili gradsku plažu, tvrđava svetog Nikole ušla je u povlašteni krug spomenika pod UNESCO-ovom zaštitom, dobili smo ljetnu brodsku liniju od Mandaline do Martinske... i tu nije kraj. „Veliko plavetnilo“ sve je više tu, sve nam je bliže, i zove, i mami, i obvezuje. Naslov ove izložbe, kojom se članovi šibenskog fotokluba tradicionalno predstavljaju uz Svetog Nikolu, upućuje na tisućljetnu čvrstu, trajnu i neraskidivu vezu. Autori su i ovaj put osvijetlili posebne trenutke, pomno odabrali one najsjajnije, izvukli ih iz tame i izgradili seriju sjećanja, uspomena. 

More, ta vječita mijena, neiscrpan je izvor nadahnuća pjesnicima, slikarima, avanturistima, radoznalcima sa svih strana svijeta... fotografima. Ovi posljednji pričaju povijest onih i ovih dana u kojima su ljudi, brodovi i more bili i ostali jedno, sastavni dio slagalice koja je nepotpuna bez jednog od navedenih dijelova. Zavidan kontinuitet izložbe osigurava i činjenica da se dijalog ljudi s morem odvija u okruženju grada kojeg čuva tvrđava posvećena svetom Nikoli, grada koji se ugnijezdio u jednom od najljepših prirodnih zaljeva na svijetu, s jakom pomorskom baštinom i svijetlom budućnošću. Bez obzira na to što ova izložba nije uvjetovana geografski, tu je i drugih mora i podneblja, nakon uživanja u predstavljenim prizorima ostaje dominantan šibenski okus. 

Navigare necesse est, vivere non est, kaže stara latinska izreka, a što se mora, mora se. Morate biti "kod kuće" tamo gdje snimate, poistovjetiti se s prostorom kojeg portretiramo, upoznati njegove osobitosti.  Fotografske bilješke naših fotoklubaša mahom su prožete emocijama i vrlo poetične, gotovo lirski prikazuju motiv. No, može li riječ reći što je prizor kojeg gledamo, može li ga opisati? Možemo li sredstvima jednog medija ući u drugi?

Prevođenje fotografije u riječ složeno je koliko i obrnuti postupak. Bilo da se radi o valovima koji zapljuskuju stijenje, staračkim rukama koje krpaju mrežu, o jedrima koje napuhuje neki čudan vjetar, izvlačenju mreža, svjetionicima u svim dobima dana i noći, kočarima, bilo veličanstvenom doživljaju morske pučine bilo kad i bilo gdje na tom plavom prostranstvu,  egzotičnim vedutama iz galeblje perspektive, tvrđavi sv. Nikole, starom leutu koji više ne živi u moru, brodovi stari i novi, drveni, plastični ili metalni, prizori života ribara, jedriličara i pomoraca zauzetih svakodnevnim poslovima, detalji morske površine i njene neponovljive čarolije, lanterne, život s morem, uz more, za more i od mora, sve su to još jednom svojim radovima obujmili članovi Foto kluba Šibenik, koji se motivu predaju s puno poštovanja, ljubavi i strasti.

Zdenka Bilušić 

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.