2 min. čitanja

Cjepivo protiv Covida-19 dostupno i stranim pomorcima

Cjepivo protiv Covida-19 dostupno i stranim pomorcima
Foto: Neven Melvan

RIJEKA – Kad su se s proljeća stvorili preduvjeti  da cjepivo protiv Covida-19 postane dostupno svim hrvatskim pomorcima, pa i cjepivo Johnson, kojeg  je dovoljna samo jedna doza, Sindikat pomoraca Hrvatske pokrenuo je akciju da se u Hrvatskoj omogući cijepljenje stranim pomorcima. Riječ je o  pomorcima koji nemaju priliku cijepiti se u svojoj zemlji  a pristaju u hrvatske i luke drugih zemalja u kojima je virus Covid 19 prisutan. Republika Hrvatska odmah se odazvala inicijativi i omogućila njihovo cijepljenje te time potvrdila kako pomorce smatra ključnim radnicima te je postupila sukladno Konvenciji o radu pomoraca (koja propisuje obvezu  država potpisnica da osiguraju zdravstvenu skrb za sve pomorce koje dolaze u hrvatske luke).

– Tako je prije tjedan dana – istaknuo je glavni tajnik Sindikata Pomoraca Hrvatske Neven Melvan  – osam članova posade portugalskog broda AS ROSALIA, koji nisu imali mogućnost cijepljenja u svojoj zemlji,  protiv Covid-19 cijepljeno u Rijeci.

Cjepivo protiv Covida 19 nije obavezno za pomorce

– Sindikat pomoraca – napominje nam Melvan – apsolutno ne zagovara obvezu cijepljenja ali, dodaje da je vrlo moguće da se to u dogledno vrijeme može dogoditi. Dakle, da će se u  onaj žuti karton u kojem pomorci imaju upisan niz cjepiva koje već  tradicionalno moraju imati, morati upisati i cjepivo protiv Covida-19. Za sad, pored obveznih, cjepivo protiv Covida može se, a i ne mora, upisati na listu neobaveznih primljenih cjepiva. Što se tiče brodara oni ne uvjetuju da im pomorac mora biti cijepljen. Besplatno cijepljenje i Covid putovnica koja se također može dobiti u svakom slučaju olakšava život pomorcu – napominje Melvan, što je bio i ključan motiv kod ove inicijative. Sindikat je preuzeo organizacijski dio, naručivanje cijepljenja te dovođenja pomoraca u ustanovu u kojoj se cijepljenje obavlja.

Foto: Neven Melvan

Za pomorce  novo normalno nije normalno

– Što se tiče vraćanja u normalno, kad je u pitanju pomorski promet a time i ukrcaj  odnosno vraćanje pomoraca na njihova radna mjesta,situacija se danas stabilizirala ali još uvijek nije onakva kakva je bila prije pandemije. Normalno za pomorce kada je riječ o ukrcaju ili iskrcaju sa broda  podrazumijeva puno veći broj letova,jeftinije cijene avio-karata. U sjedištu Sindikata pomoraca Hrvatske u Rijeci doznajemo da su pojedini brodari  doslovno iskoristili  situaciju da produžuju ugovore sa pomorcima i da po firmom  Covida  i nemogućnosti iskrcaja jednostavno uštede na repatrijaciji posada. Broj takvih nije mali. Pogotovo sada kada su vozarine jako porasle i kada im se novac samo slijeva u džepove brodari, ističe naš sugvoronik,  odgađaju zamijeniti posadu na čemu samnjuju troškove a ve pozivajući se još uvijek na  situaciju s Covid pandemijom.

Zdravko Kleva

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.