1 min. čitanja

Američka mornarica najavljuje otpust iz vojske za sve koji odbiju cjepivo

Američka mornarica najavljuje otpust iz vojske za sve koji odbiju cjepivo
Foto: Pixabay/Ilustracija

Američka mornarica objavila je smjernice za sve svoje pripadnike koji odbijaju cijepljenje protiv COVID-19, a kazne bi mogle uključivati gubitak beneficija na radni staž pa čak i otpuštanje iz mornarice.

Mornarica inače prednjači u američkim oružanim snagama po stopi procijepljenosti koja iznosi visokih 95%. U subotu je istekao rok u kojem pripadnici mornarice moraju primiti drugu dozu cjepiva. Još uvijek se razmatraju zahtjevi za izuzećem od cijepljenja zbog medicinskih i vjerskih razloga, no od početka studenog odobreno je tek 5 zahtjeva koji uključuju medicinske razloge i niti jedan koji se odnosi na vjeru.

Foto: Pixabay

U slučaju odbijanja zahtjeva pojedinac ima rok od 5 dana da primi prvu dozu cjepiva ili ga očekuje otpust iz mornarice, piše The Maritime Executive.

Za razliku od civilnog sektora, u vojnom nema biranja. Novaci u američkoj mornarici dobivaju cijeli popis cjepiva koja su dužni uzeti tijekom službe, među kojima je i ono protiv adenovirusa i žute groznice, cjepiva koja se rijetko daju unutar opće populacije.

Cijepljenje se posebno kontrolira među pripadnicima američke mornarice, koji nerijetko znaju provesti mjesecima skupa u skučenim prostorima nasred oceana pa razvoj epidemije bilo koje vrste nije prihvatljiv. Američka mornarica jedina je od američkih vojnih snaga pretrpjela štete uslijed Covida.

Prošle godine je na  nosaču zrakoplova USS Theodore Roosevelt zabilježen prvi smrtni slučaj u američkoj vojsci uslijed Covida, što je rezultiralo rigoroznim karantenama koje su prilično skupo stajale američku mornaricu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.