1 min. čitanja

Čistoća mora na Kantridi upitna na osam lokacija - Od bivše bolnice do SRC 3. maj

Čistoća mora na Kantridi upitna na osam lokacija - Od bivše bolnice do SRC 3. maj
Plaža Kantrida, Rijeka. Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Čak osam od 10 lokacija u Primorsko-goranskoj županiji koje se, prema mikrobiološkima analizama smatraju pomalo zabrinjavajućima, nalazi se upravo na Kantridi, potvrdili su nam iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

- Naime, plaže na potezu od bivše dječje bolnice do Sportsko rekreacijskog centra 3. maj sve su označene žutom bojom koja označava da je kakvoća mora zadovoljavajuća, tj. još uvijek "prihvatljiva" za kupanje, no ipak izaziva određene zabrinutosti te se stoga ne preporuča, osobito osobama već narušenog zdravlja - rekla je za Radio Rijeku izv. prof. dr. sc. Darija Vukić Lušić, voditeljica Odsjeka za sanitarnu biologiju i biologiju okoliša pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ.

Vukić Lušić dodaje kako je ove godine čak 10 lokacija u županiji upitne kakvoće mora i to je porast lokacija koje ispitivanjem ukažu na rezultate koji su na neki način zabrinjavajući.

NZZJZ PGŽ regularno u sezoni obavlja 10 uzorkovanja, a trenutno su na drugom ciklusu ispitivanja kakvoće mora. No, tu je riječ o mikrobiološkim ispitivanjima, tj. testiranju na bakterije, dok se za eventualna kemijska zagađenja, poput onog o kojem se opet sve više govori na području Kostrene, posebno naručuju ispitivanja.

Izv. prof. dr. sc. Aleksandar Bulog potvrdio je za Radio Rijeku kako Zavod u procesu dogovora s općinskim načelnikom Kostrene Draženom Vranićem u vezi takve vrste uzorkovanja i analiziranja morske vode, a čim se konkretni podaci dobiju javnost će s njima biti upoznata.

Podsjetimo, prošle godine se u moru ispred TE Urinj dogodio incident nakon kojeg su analize pokazale onečišćenje ugljikovodicima te prisutstvo drugih spojeva koji se smatraju kemijskim onečišćenjem i tada je za plaže Klančić i Podkvarovo izdano upozorenje kako se ne preporučaju za kupanje.

Hoće li tako biti i ove godine? Vrijeme će, odnosno novi uzorci i analize, pokazati.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.