2 min. čitanja

Čišćenje morske mačke ne mora biti tlaka

Čišćenje morske mačke ne mora biti tlaka
Foto: Aquarium Pula

OBALA - Morske mačke mogu se očistiti vrlo jednostavno, katkad i brže od ostale lovine, a za to je potreban samo dovoljno veliki lonac pun vruće vode.

Malobrojni se ribolovci raduju mački kada je ugledaju na udici. Ponajprije radi, u najčešćem broju slučajeva, izgubljenog predveza, a potom zbog deranja koje je sve samo ne ugodan i lak posao. Čak i kada sve ide kako treba deranje mačke je pipavo i naporno što je to gadnije što su primjerci manji.

A upravo je takva pipava i naporna situacija vrlo izgledna kada je u pitanju lov parangalima. Ako se naleti na ‘pravu’ poziciju tada se može dogoditi da se na 2/3 udica nađe upravo mala mačka pri čemu barem polovica takvog ulova nakon eventualnog puštanja nema nikakvu šansu preživjeti zbog duboko progutanih udica. Većina se takvog ulova u prvi tren zadrži, a potom, već u sljedećoj selekciji baci.

No, takav razvoj događaja nipošto ne mora biti pravilo jer se mačke zapravo mogu očistiti vrlo lako i jednostavno, katkad i brže od ostale lovine, a sve što je za to potrebno, samo je dovoljno velik lonac pun vruće vode. Voda mora biti vruća, ali ne smije kuhati. Idealno je neposredno nakon prokuhavanja skloniti lonac sa plamena te sačekati petnaestak sekundi da prestane vriti.

Mačka, kojoj smo prethodno odstranili unutarnje organe, na desetak sekundi se uroni u tako pripremljenu vodu te se jednostavnim trljanjem i protiskivanjem kroz prste ‘opere’ od oštre kože.

Naime, nakon potapanja u vrelu vodu, plakoidne će se ljuske ponašati kao zrnca na smočenom brusnom papiru te će se i pri sasvim laganom pritisku doslovno brisati s površine kože. Ukoliko se na nekim mjestima ljuske još drže, taj se dio ponovo uroni u vrelu vodu nakon čega se laganim trljanjem ljuske lako uklone.

Nakon što smo ju tako očistili potrebno ju je isprati pod mlazom hladne vode kako bi odstranili sve eventualno zaostale ljuskice. Tako očišćena mačka je svijetlo ružičaste boje, a s njom se nakon čišćenja postupa na isti način kao i s oderanom ribom, piše Novi List.

Boris Bulić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ispovijest ribara: Kako očistiti morskog psa i kako loviti ribu sa suprugom po bilo kakvom vremenu | | Morski HR
Kako očistiti svježe ulovljenog morskog psa kostelja, pokazao nam je Josip Šušteršić, ribar iz Umaga u videu kojeg je snimila njegova supruga. Kaže da zajedno idu u ribolov, rade mreže, rampone, koću
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.