3 min. čitanja

ČIŠĆENJE BEZ GRANICA Velika hrvatsko-slovenska akcija čišćenja podmorja okuplja djecu Ukrajine, Gline, Zagreba i Slovenije

ČIŠĆENJE BEZ GRANICA Velika hrvatsko-slovenska akcija čišćenja podmorja okuplja djecu Ukrajine, Gline, Zagreba i Slovenije
Foto: Plava promocija

SAVUDRIJA/PIRAN - Već tradicionalno devetu godinu za redom hrvatski i slovenski ronioci zajedno čiste podmorje u Savudriji te Luci Piran, a akciji se priključuju i djeca iz Ukrajine, Gline, Zagreba i Slovenije.

Tijekom ovog vikenda, od 7. do 9. lipnja 2024. godine više od 50 djece iz potresom pogođenog područja Gline, zatim ratom pogođenog područja Ukrajine, djeca nagradnog natječaja podružnice Vladimir Nazor iz škole Jure Kaštelana, djeca iz Zagreba i  Slovenije zajedno će sudjelovati u čišćenju podmorja uz obalu u Kampu Veli Jože, Savudrija.

Više od 80 hrvatskih i slovenskih ronioca čistiti će obje strane zaljeva – slovensku i hrvatsku  te će uklanjati krupni otpad u Luci Savudriji i Luci Piran, dok će djeca zajedno s roniocima čistiti podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože te na taj način učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

„Vladimir Nazor“, danas podružnica Zagrebačkog holdinga d.o.o., ponosi se s više od pola stoljeća tradicije sustavnog rada na polju organiziranog odmora djece i mladeži te njeguje tradiciju organizacije izleta, ekskurzija, maturalaca, terenske nastave, škole u prirodi, sportskih priprema, ljetnih kampova i škola, natjecanja, seminara, skijanja i dr. na lokaciji kampa Veli Jože, Savudrija, zatim Zagreb, Crikvenica i Veli Lošinj, a svakom korisniku programa nudi se sigurnost u vidu 24 satne skrbi o njima od strane „Nazorovih“ vanjskih suradnika, voditelja i animatora aktivnosti koji potiču djecu i mlade na kulturno-zabavne, edukativne i sportske aktivnosti te kreativno sudjeluju u međugeneracijskoj socijalizaciji.

Akcija čišćenja podmorja koja se provodi u Kampu Veli Jože ima za cilj povezivanje svih generacija i susjednih zemalja s istim ciljem zaštite prirode i okoliša, očuvanja prirodnih ljepota Jadranskog mora te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, a sudjelovat će brojni ronilački klubovi, Javne vatrogasne postrojbe te pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske i Civilna zaštita Republike Slovenije.

Eko patrola Čišćenje bez granica – IX. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i PGD Piran, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, Grada Umaga i Grada Pirana.

Osim ekološkog i humanitarnog karaktera eko akcija ima i edukativan učinak te će djeca tijekom  trajanja akcije sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru te edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem, opremi za sigurnu plovidbu, a kroz edukativne programe učiti o važnosti zaštite prirode.

Uz hrvatske i slovenske ronioce, akciji će se priključiti i gosti iz Ukrajine, ukrajinski veterani u sklopu programa resocijalizacije ukrajinskih veterana koji se provodi uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Medijski pokrovitelji ekološke akcije čišćenja podmorja su Morski HR, Scubalife.hr te Gorgonija.com.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.