3 min. čitanja

Cijela Hrvatska pokrivena radarskim mjerenjima opasnih meteoroloških pojava

Cijela Hrvatska pokrivena radarskim mjerenjima opasnih meteoroloških pojava
Foto: Meteo Sense / Ilustracija

Prvi put u povijesti cijela je Hrvatska pokrivena meteorološkim radarima koji pomažu u praćenju opasnih meteoroloških pojava.

U Istri je nedavno na lokaciji Goli kod Labina postavljen najsuvremeniji meteorološki radar, jedan od ukupno tri na Jadranu koje je instalirao Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), čime će se povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more. Prvi je postavljen u centru Debeljak kod Zadra.

DHMZ ove godine obilježava 75 godina rada, a ove godine se obilježava i 30 godina članstva Hrvatske u WMO-u, specijalnoj agenciji Ujedinjenih naroda. Tim povodom glavni tajnik WMO-a Peeterija Taalasa idući tjedan dolazi u radni posjet DHMZ-u koji će predstaviti tri EU strateška projekta – METMONIC, VEPAR i AIRQ. Njima se moderniziraju sve tri motriteljske mreže – meteorološka, hidrološka i mreža za praćenje kvalitete zraka.

- Projektom METMONIC povećat će se količina i kvaliteta podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj. Nova infrastruktura omogućit će građanima, institucijama i stručnim službama kontinuirani pristup svim podacima mjerenja, što otvara mogućnost korištenja podataka mjerenja na nivou županija, gradova i općina za potrebe poljoprivrede, prometa, industrije, turizma, školstva i drugih i, prije svega, informiranja i zaštite stanovništva u slučajevima ekstremnih vremenskih prilika, proučavanja klimatskih promjena te prilagodbi na njih - objašnjava glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

Modernizirat će se i prizemne meteorološke postaje na području sjevernog Jadrana pa će podaci biti dostupni svega nekoliko minuta nakon mjerenja, dok će se za dio lokacija, najavljeno je, povećati i broj meteoroloških parametara koji će se pratiti.

Dio projekta je i uspostava mreže meteorološko-oceanografskih plutača. Tijekom ljeta DHMZ je usidrio pet plutača na području hrvatskih teritorijalnih voda, koje će osigurati pouzdane podatke o stanju atmosfere i mora na području Jadrana. Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će u narednom razdoblju razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava, njegovu uspostavu i kontinuirano održavanje kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te potencijalno i druge aktivnosti na Jadranu, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti, prenosi N1.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

PROJEKT METMONIC: I u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar | | Morski HR
Nakon Debeljaka kod Zadra i u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar zahvaljujući strukturnom projektu METMONIC kojeg provodi Državni hidrometeorološki zavod. Meteorološkim radarom dodatno
Iznad Labina u Istri, prvi put u povijesti DHMZ postavlja meteo radare na Jadran | | Morski HR
Prošli tjedan iznad Labina u Istri započela je izgradnja meteorološkog Radarskog centra Goli, katastarska općina Skitača. Izgradnja novog radarskog centra DHMZ-a financirana je sredstvima
U Zadarskoj županiji uskoro kreće s radom novi meteorološki radar | | Morski HR
Do 1. travnja trebao bi biti instaliran prvi novi jadranski meteorološki radar na lokaciji Debeljak kod Sukošana, prenosi Crometeo. To je prvi od ukupno 3 meteorološka radara koji će biti raspoređeni
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.