1 min. čitanja

Iznad Labina u Istri, prvi put u povijesti DHMZ postavlja meteo radare na Jadran

Iznad Labina u Istri, prvi put u povijesti DHMZ postavlja meteo radare na Jadran
Foto: Meteo Sense / Ilustracija

LABIN – Prošli tjedan iznad Labina u Istri započela je izgradnja meteorološkog Radarskog centra Goli, katastarska općina Skitača. Izgradnja novog radarskog centra DHMZ-a financirana je sredstvima europskog strukturnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC kojeg provodi DHMZ i čijom će se realizacijom osigurati pokrivenost cjelokupnog područja Hrvatske radarskim mjerenjima, piše Dalmacija danas.

Nakon sanacije prilaznog puta ostvareni su svi preduvjeti za početak građevinskih radova na temeljima konstrukcije tornja prvog radara DHMZ-a na Jadranu kojim će se pratiti stanje atmosfere nad sjevernim Jadranom. Idućih tjedana se radovi nastavljaju izgradnjom popratne infrastrukture i okolnih objekata za smještaj pripadne opreme, a planirano je da Radarski centar Goli bude u funkciji od siječnja 2022. godine.

Na lokaciji Vrh Goli (539 mnv) bit će postavljen dvostrukopolarizacijski meteorološki radar Vaisala WRM 200 kojim će značajno poboljšati kvaliteta i dostupnost meteoroloških informacija potrebnih za izdavanje upozorenja na opasne vremenske pojave nad sjevernim Jadranom.

Uskoro će krenuti i izgradnja preostala dva meteorološka radarska centra na Jadranu (Debeljak kod Sukošana i Uljenje na Pelješcu). Izgradnjom ova tri nova radarska centra DHMZ-a osigurat će se pokrivenost cijelog Jadrana radarskim mjerenjima, piše Dalmacija danas.

Svrha projekta METMONIC je uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere što uključuje spomenuti sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja za 100 % pokrivenost teritorija Republike Hrvatske meteorološkim mjerenjima. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %).

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.