2 min. čitanja

Banožić: “To nije bila izviđačka letjelica, na njoj smo pronašli dijelove aviobombe!”

Banožić: “To nije bila izviđačka letjelica, na njoj smo pronašli dijelove aviobombe!”
Foto: N1 / Screenshot

ZAGREB – Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH-a Robert Hranj pratili su u nedjelju ujutro izvlačenje bespilotne letjelice koja je u noći na petak pala u Zagrebu.

Banožić je rekao da se zbog mogućnosti da letjelica sadrži eksploziv moralo pristuptii vrlo pažljivom vađenju letjelice. On očekuje da će crna kutija dati korisne podatake te da će se moći rekonstruirati let letjelice, prenosi N1.

– Pronađeni su tragovi eksploziva, ali i tragovi koji upućuju na to da ovo nije bila letjelica izviđačkog tipa. Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Aviobomba je sovjetske proizvodnje i ona je odvežena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i za koje svrhe. Zasad možemo samo reći da je aviobomba koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje – kaže Mario Banožić.

Prema njegovim riječima, postoje elementi koji ukazuju da je letjelica mogla doći i s ruske i s ukrajinske strane.

– Ovo je područje sigurno, ovdje nema eksplozivnih sredstava. MUP i vojna policija će detaljno pregledati ovaj teren, ali letjelica je izvađena van – kaže ministar. Dodaje da su fragmenti eksploziva jučer primijećeni na početku iskapanja.

Na pitanje o kontradiktornim izjavama koje su jučer došle iz nadležnih službi, Banožić kaže kako su izjave davane na temelju preliminarnih podataka. Više podataka o aviobombi bit će poznato nakon završetka analiza, kaže.

– io sam ovdje od prvog trenutka, bit ću sve dok ne od posljednji komad. Bio sam upozoren od strane osiguranja da to ne bi bilo dobro, ali odlučio sam se na taj korak. Tako je odlučio i premijer. Moramo pokazati da je situacija sigurna. Nezgodno je što je izašlo u javnost da je riječ o eksplozivnoj napravi. Prema našim saznanjima, ovdje nema eksplozivne naprave, ali ući ćemo dublje u zemlju da budemo sigurno. Ovdje su pirotehničari i svi oni koji mogu utvrditi što se gdje nalazi u kojem trenutku – govori ministar i ponavlja da je najvažnije za reći da mehanizacija kopala oko same letjelice, a ne vadila letjelicu.

– Bit će obaviješteni onog trena kada kažemo koji je tip bombe – kaže Banožić na pitanje je li NATO obaviješten o aviobombi.

– Da je situacija riješena u susjednim zemljama, mi danas ne bismo bili ovdje. Razgovarao sam s mađarskim i rumunjskim ministrom, rekli su mi da rade evaluaciju, očekujem odgovore – kaže Banožić.

Na pitanje može li se ovo sada okarakterizirati kao napad na Hrvatsku, on kaže kako siguran da će se “moći utvrditi odakle je ovaj projektil došao, odnosno letjelica”. Ministar kaže i da je letjelica modificirana te da je siguran da će se iz crne kutije moći izvući podaci iako je oštećena.

– Postojale su razne teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili. Nisu ništa postigli nego uznemirili javnost – kaže Banožić na ponovljeno pitanje je li ovo napad na Hrvatsku i dodajući da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Iz kratera izvučena letjelica
Hrvatska će od SAD-a zatražiti protuzračni sustav Patriot
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.