3 min. čitanja

Caska 'Atlantida' - Antička luka senatorske vile pod morem

Caska 'Atlantida' - Antička luka senatorske vile pod morem
Foto: Emisija More / screenshot

Nepresušna riznica arheoloških nalaza je upravo uvala Caska u blizini Novalje na otoku Pagu. U podmorju uvale zadarski arheolozi pronašli su antičku luku, koja je pripadala rimskoj senatorskoj vili. Ova uvala ujedno je i idealna pozicija za obuku studenata - budućih podvodnih arheologa.

Kad more prekrije prošlost, ispod površine ostaju tajne nekih drevnih gradova i luka, zarobljene u vremenu. Pa krenu priče i legende koje se prepričavaju stoljećima, o potopljenom gradu i domaćoj Atlantidi, o pobjedi dobra nad zlim, koje potopi more u velikom potresu.

- Ljudi su u Caski gledali te podmorske ostatke i primjećivali da je to djelo čovjeka. Ispleli su priče o potopljenom gradu. Kad smo mi počeli roniti u Caskoj, utvrdili smo da nema potopljenog grada, nego je riječ o potopljenom dijelu naselja koje je završilo pod morem zbog promjene morske razine - objašnjava voditeljica istraživanja prof. Irena Radić Rossi sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru za HRT.

Namjerno potopljena 4 broda

Arheolozi koji istražuju podmorje Caske od 2005. godine, pronašli su flotu od, za sada, četiri broda. Brodovi su još u antičko doba bili namjerno potopljeni. Svi su bili, dodaje Radić Rossi - ispunjeni lomljenim kamenom, dovedeni na poziciju gdje ih je trebalo potopiti i nakon toga su potopljeni.

Pozicije su birane ovisno o tome gdje je trebalo učvrstiti priobalnu konstrukciju, tako da je brod Caska 1 poslužio da se drvena konstrukcija koja je pratila obalu, učvrsti i osigura od južnih vjetrova.

Uvala Caska ima idealan spoj uvjeta za tečaj ronjenja studenata arheologije - plitka je, nije prometna i nema jačih strujanja.

- Paralelno s istraživanjem radimo edukaciju ronioca. Radi se o tečaju podvodni arheolog - da se mogu uključiti u istraživanje kao ronioci. Ova uvala i svi podvodni nalazi koje tu nalazimo su izuzetno dobri za početak karijere podvodnog arheologa - kaže instruktor ronjenja i kolumnist na portalu Morski HR Vedran Dorušić.

- Jako mi se sviđa, more je jako bistro, pa možemo sve vidjeti, prekrasno. Lijepo je, dosta čisto ima nešto arheoloških ostataka, pa je lijepo za vidjeti - neki su od komentara studenata koji pohađaju tečaj.

Radi se pod morem i uz more

Radi se uz more, na moru, pod morem, ali i na kopnu. Nalazište pod morem treba kvalitetno dokumentirati, fotografirati, ali i precizno nacrtati.

Istraživanje financira Ministarstvo kulture i medija i Grad Novalja, a ovogodišnja istraživanja usmjerena su na brod Caska 2, gdje su u jednoj od prethodnih kampanji uočene veće količine drvene građe.

- Primijetili smo oko njega veću količinu okomito ili ukoso postavljenih drvenih kolaca te horizontalnih greda. Ispred broda, prema obali - nalazio se lukobran koji je bio opet izgrađen pomoću drvene strukture unutar koje je bio usut kamen. Tlo u Caskoj je muljevito tako da vertikalni piloni drže čitavu strukturu. Sigurno još znamo da je na vrhu tog lukobrana bila i zgrada - objašnjava prof. Radić Rossi.

Bila je to antička vila, koja je najvjerojatnije pripadala rimskoj senatorskoj obitelji Calpurnia, bliskoj tadašnjoj rimskoj vlasti. Luksuzna vila imala je i svoj gospodarski dio za proizvodnju keramike. Uvala Caska nije na plovnom putu, prilično je uvučena, skrivena i teško dohvatljiva, pa je antička luka tada bila zapravo privatna marina koja je pripadala raskošnoj vili, piše HRT.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Impresivan arheološki nalaz u uvali Barbariga - Vraća nas u vrijeme kad su Istrom vladali stari Rimljani
Ovih je dana u podmorju uvale Barbariga, pronađen impresivan arheološki nalaz. Veliki rimski mol dug gotovo 60 metara na kojem se prije dvije tisuće godina ukrcavalo jedno od najboljih maslinovih ulja Rimskog carstva. More uvijek skriva mnoštvo priča i na površini i ispod nje. Tako ispod površine u…
U hvarskoj luci pronađeni vrijedni arheološki artefakti | | Morski HR
Prošli mjesec završena je prva faza podvodnih arheoloških istraživanja podmorja hvarske luke, tijekom koje je pronađeno niz vrijednih arheoloških nalaza, koji su potvrdili važnost i kontinuitet
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.