1 min. čitanja

U hvarskoj luci pronađeni vrijedni arheološki artefakti

U hvarskoj luci pronađeni vrijedni arheološki artefakti
Foto: Facebook/Grad Hvar

HVAR – Prošli mjesec završena je prva faza podvodnih arheoloških istraživanja podmorja hvarske luke, tijekom koje je pronađeno niz vrijednih arheoloških nalaza, koji su potvrdili važnost i kontinuitet postojanja i funkcioniranja hvarske luke i naselja kroz razdoblje od gotovo 3000 godina.

Najraniji pronađeni arheološki artefakti datiraju iz prapovijesnog razdoblja i ukazuju na intenzivno korištenje luke u tom razdoblju te komunikaciju s grčkim kulturnim krugom.

Tijekom opsežnog istraživanja pronađeni su i predmeti iz doba antike poput amfora tipa Lamboglia te kasne antike koji, tvrde arheolozi, dokazuju razvoj i širenje grada u tim periodima. Nalazi upućuju i na to  da je Hvar bio jedna od bitnijih točaka obrambeno-nadzornog sustava koji se sastojao od više punktova stvorenih u svrhu obnove kontrole pomorskih puteva i uspostave pomorske dominacije na Jadranu i istočnom Mediteranu u 6. stoljeću od strane Bizanta, često nazivanog Justinijanovim limesom.

Pronađene su i srednjovjekovne uljane svjetiljke te brojni predmeti iz vremena mletačke uprave.

Na odabranim pozicijama unutar gradske luke i oko otočića Galešnik, odnosno lokacijama koje pokazuju najveću gustoću i vrijednost arheološkog materijala, nastavit će se sondažna arheološka istraživanja, za koja se vjeruje da će razotkriti ključne podatke o povijesti i arheologiji grada Hvara i područja srednje Dalmacije uopće.

Istraživanje je provela tvrtka za arheološka istraživanja Kantharos d.o.o. iz Hvara u suradnji s Gradom Hvarom, a projekt je sufinanciran od strane Splitsko-dalmatinske županije na temelju Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.