2 min. čitanja

Butković u Albaniji predložio trajetknu liniju između Zadra i najveće albanske luke Drač

Butković u Albaniji predložio trajetknu liniju između Zadra i najveće albanske luke Drač
Foto: Youtube / Screenshot / MPPI

TIRANA/DRAČ – Ministar Oleg Butković početkom ovog tjedna je boravio u službenom posjetu Republici Albaniji gdje se sastao s Belindom Belluku, ministricom infrastrukture i energetike Republike Abanije te s Blendiem Klosijem, ministrom turizma i zaštite okoliša.

Na sastanku s ministricom infrastrukture i energetike otvorena su sva ključna pitanja prometne povezanosti, važnost uključivanja Albanije u pan-europske koridore, mogućnosti prijenosa hrvatskog iskustva i znanja iz EU-integracijskog procesa i iz područja prometne tematike.

Foto: MPPI

Ministar Butković je istaknuo kako je suradnja svih zemalja na prometnom Jadransko-jonskom koridoru neophodna, pogotovo u tehničkom dijelu razrade buduće trase. Takva suradnja podrazumijeva tehničku pomoć vezano za bolje razumijevanje europskih politika koje se odnose na promet i infrastrukturu, ali i bolje korištenje EU fondova.

Ministrica Balluku, govoreći o planovima njenog ministarstva i potrebi obnove željezničke mreže u Albaniji, istaknula je albanski interes za dodatnom edukacijom kadrova na tom području. Također, ministrica je najavila kako je albanska strana osigurala sredstva za izgradnju albanske dionice koridora te kako je realno očekivati da će radovi na tom projektu započeti već u proljeće iduće godine, a predviđeni rok za izgradnju je 3 godine.

Foto: MPPI

Prometno povezivanje Hrvatske i Albanije

Zbog toga je ministar Butković naglasio potrebu alternativnih rješenja za povezivanje. U tom smislu, predloženo je formiranje radne skupine koja će raditi na pripremi sporazuma i uspostavi direktne zračne linije između Tirane i Zagreba.

Također, u interesu obje strane je uspostava i pomorske trajektne linije te je hrvatska strana predložila uspostavu trajektne linije Zadar-Drač, a na tu temu je održan sastanak i obilazak luke u Draču gdje su održani razgovori s predstavnicima luke Drač, najveće albanske luke, koja je također zainteresirana za proširenje svojih kapaciteta povezivanjem sa susjednim zemljama.

Foto: MPPI

Pomoć Albancima pri rješavanju problema morskog otpada

Na sastanku s ministrom turizma i zaštite okoliša Blendi Klosijem, ministar Butković predložio je pokretanje mjera i aktivnosti prevencije potencijalnih onečišćenja mora morskim otpadom u suradnji Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Također, predložena je mogućnost razvoja programa kroz koje bi hrvatska strana pružila dodatnu stručnu i tehničku pomoć u rješavanju pitanja morskog otpada s kopna i plovila koji nastaje u području Albanije kao i razvoj projekata koji će imati za cilj jačanje administrativnih kapaciteta u tom važnom segmentu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.