3 min. čitanja

Budućnost nautičkog sektora gradi se na ekološkoj osviještenosti, očuvanju mora te digitalnoj transformaciji

Budućnost nautičkog sektora gradi se na ekološkoj osviještenosti, očuvanju mora te digitalnoj transformaciji
Foto: Depositphotos

Hrvatska je središte mediteranskog turizma te već dugi niz godina omiljena destinacija velikom broju domaćih i stranih turista. To nam potvrđuju i podaci istraživanja koji ukazuju na to da je Hrvatska u 2023. zabilježila više od 19,5 milijuna dolazaka, 9,7 posto više u odnosu na 2022. godinu, a ovaj trend rasta očekuje se u novim turističkim sezonama, prenosi Poslovni.hr.

Tom rastu će doprinijeti unaprjeđenja turističke ponude te razvoj novih usluga na jadranskoj obali, no zanimljivo je da se u posljednjih nekoliko godina upravo nautika pozicionirala kao jedna od vodećih i najbrže rastućih grana turizma u Lijepoj našoj.

Hrvatska u ovom trenutku zauzima oko 40 posto ukupnog svjetskog čarter tržišta, dok se istovremeno na globalnoj razini izdvaja kao domaćin jedne od najvećih čarter flota, s kapacitetom koji obuhvaća oko 5.000 plovila.

Stoga, brojni turisti odabiru jedrenje kao najbolje rješenje za istraživanje jedinstvene razvedene obale s više od tisuću čarobnih otoka i bogate kulturno-povijesne baštine Hrvatske uz čisto more, netaknutu prirodu i ugodnu klimu.

Međutim, zbog sve veće popularnosti i razvoja nautičkog turizma te sve većeg broja plovila koji putuju Jadranskim morem, pojačava se i pritisak na prirodne resurse i okoliš pa je danas misija brojnih nacionalnih, ali i regionalnih turističkih aktera pravovremeno zaštiti i očuvati prirodu, prenosi Poslovni.hr.

ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu i predvodnik zelene tranzicije u nautičkom turizmu, predstavlja primjer domaće kompanije koja već dugi niz godina uspješno implementira održive modele poslovanja s naglaskom na digitalnu transformaciju. Kroz svoje 22 marine povezuje Hrvatsku od sjevera do juga, nudi atraktivne nautičke rute te obogaćuje turističku ponudu.

U suradnji s tvrtkom Rudan, ACI je uspostavio i racionalizirani način upravljanja potrošnjom električne energije i vode pomoću sustava IoT (Internet of Things). Ovaj sustav omogućio je značajne uštede potrošnje vode i električne energije u velikom broju ACI marina diljem Jadrana.

Također, za korisnike marina osigurane su i punionice za električna vozila, koje se danas mogu pronaći u ACI marinama diljem Jadrana, od Istre, Kvarnera, pa sve do Dalmacije. Ipak, najsuvremenija ACI marina trebala bi biti buduća ACI marina Rijeka. U riječku marinu planira se implementirati cijeli niz visokotehnoloških rješenja koja će biti potencijalno primjenjiva i u drugim marinama.

Uz digitalizaciju procesa i razvoj tehnoloških inovacija u nautičkom sektoru, cilj ACI-ja je očuvati čisto more i priobalje. Kroz aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici kompanija nastoji mladim generacijama podignuti svijest o očuvanju okoliša i prenijeti ljubav prema moru, kako bi budući naraštaji, na već čvrsto postavljenim temeljima, nastavili graditi bolju budućnost.

Sa zajedničkim ciljem očuvanja mora i okoliša ACI već dugo surađuje s međunarodno prepoznatom organizacijom Green Sail. U marinama diljem Jadrana zaposlenicima ACI-ja upravo se održavaju edukacije Green Saila na temu održivog nautičkog turizma.

Pomorsko nasljeđe Hrvatske je nastalo na bogatoj pomorskoj tradiciji. O važnosti brige o pomorskom dobru, kao i o promicanju i osnaživanju energetske učinkovitosti, najbolje govore kontinuirane akcije čišćenja mora i podmorja koje ACI kontinuirano provodi u svojim marinama.

Zelene manifestacije okupljaju brojne djelatnike ACI-ja, volontere iz lokalnih ronilačkih klubova, ali i sve ostale zainteresirane članove zajednice, koji zajednički provode akcije čišćenja okoliša te na taj način luke nautičkog turizma i okolni prostor rasterećuju značajnih količina otpada akumuliranog tijekom godine.

Posljednja takva ekološka akcija održana je u ACI marini Skradin kojoj su se, osim djelatnika ACI marine, pridružili i članovi Hrvatskog ronilačkog saveza. Ova inicijativa je također posebna po tome što je ugostila svečanu ceremoniju podizanja prepoznatljive Plave zastave, ali i po tome što je ACI, nacionalni nautički lanac, ponovno pokazao da ljudski faktor još uvijek ima najveću odgovornost u poslovanju te očuvanju prirode i bogate hrvatske tradicije.

Među drugim akcijama čišćanje koje je kompanija realizirala ove i prošle godine posebno se ističu one u ACI marinama Palmižana, Milna, Šimuni i Supetarska Draga, kojima je simbolično obilježena jubilarna 40. godišnjica od osnutka ACI-ja. Ove godine, osim ranije spomenutog Skradina, značajna akcija organizirana je i u ACI marini Vodice, jednoj od frekventnijih hrvatskih marina, koja je tom prigodom rasterećena za 400 kg otpada.

Također, održana je i ekološka akcija u ACI marini Šimuni na otoku Pagu, pod simboličnim nazivom “Plava i zelena čistka”, a koja je rezultirala uklanjanjem značajne količine otpada. Manifestaciji se tradicionalno pridružio i Kristijan Gligora, najmlađi podvodni arheolog na svijetu te ambasador ACI-ja, koji se proslavio svojim otkrićima podvodnih arheoloških lokaliteta, čime nije samo obogatio razumijevanje povijesti, već i probudio svijest u zajednici o važnosti zaštite morskog okoliša, istovremeno potičući mlade ljude da u jednakoj mjeri vode brigu o očuvanju prirode.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.