3 min. čitanja

Brze brodice za hitne intervencije brodogradilišta Iskre postaju hrvatski izvozni proizvod

Brze brodice za hitne intervencije brodogradilišta Iskre postaju hrvatski izvozni proizvod
Foto: Morski.hr

Brze brodice za hitne intervencije na moru i otocima zaista znače život, a šibenskom Iskra brodogradilištu, u vlasništvu slovenske grupacije Iskra poduzetnika Dušana Šešoka znače i nove poslovne mogućnosti.

Od nedavne isporuke prve brodice već su ih 4 od ukupno 6 isporučili, pa su već ovog ljeta spašeni životi 16 ljudi koji su bili ugroženi tijekom nevremena kada ni helikopteri nisu mogli letjeti. Brodice su dobili Dubrovnik, Zadar, Rab te ovih dana Mali Lošinj, dok ih još očekuju Šibenik i Supetar.

Brze brodice pomorske medicinske službe dobile pojačanje na Malom Lošinju
MALI LOŠINJ - Novom brzom brodicom hitne pomorske medicinske službe na Malom Lošinju, naša flota dobiva četvrtu od šest brzih brodica u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. - No, istinska vrijednost brzih brodica…

Međutim, prema direktoru Iskrinog brodogradilišta Roku Vuletiću, na dobrom su putu da ovaj program postane prepoznatljiv hrvatski izvozni proizvod; naime, interes za njih raste i stoga se za ovu atraktivnu nišu iščitava dobra perspektiva hrvatske brodogradnje, javlja Poslovni.hr.

S tri potencijalna naručitelja trenutačno se vode razgovori o suradnji, a magnet su stečene kompetencije šibenskog škvera za gradnju brzih brodica iz aluminija koje se sve više traže za potrebe obrane, policije i sigurnosnih službi, ali i kao plovila za prijevoz posada na naftne i plinske platforme te vjetroelektrane.

Šibenska brza brodica pravi je hrvatski proizvod, tj. Vuletić ističe od inicijalnog koncepta postavljenog od strane tehničkog tima, dizajna riječkog Metal Sharka, pa sve do gradnje u Šibeniku uz uključivanje domaćih podizvođača.

FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…

Riječ je o šibenskoj ‘lokomotivi’ koja vuče seriju malih tvrtki i obrta za izvođenje elektro i ostalih radova, ali uza sve to i jednu braniteljsku zadrugu koja je izvodila cjevarske radove.

Projekt gradnje brzih brodova, sufinanciran EU novcem, provode Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodica za hitnu pomoć položila težak ispit - Po olujnom nevremenu uspješno prevezla ozlijeđeno dijete s Lastova u Split
Brodica za hitnu medicinsku službu na otocima i na moru koja je nedavno predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, a proizvelo ju je Iskra brodogradilište u Šibeniku, uspješno je položila težak ispit. Prije nekoliko dana po olujnom nevremenu, po kojem nije mogao djelovati helikopter, prevezla…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.