5 min. čitanja

Brze brodice pomorske medicinske službe dobile pojačanje na Malom Lošinju

Brze brodice pomorske medicinske službe dobile pojačanje na Malom Lošinju
Foto: MMPI / MZ

MALI LOŠINJ - Novom brzom brodicom hitne pomorske medicinske službe na Malom Lošinju, naša flota dobiva četvrtu od šest brzih brodica u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

- No, istinska vrijednost brzih brodica broji se u spašenim životima. Do sada smo imali sveukupno 16 intervencija,  od kojih na Rabu 3 intervencije, Dubrovniku 5 intervencija te u Zadru 8 intervencija. Za zaključiti je da brze brodice kao i županijski timovi hitne službe i lučkih kapetanija sustavno polažu test izdržljivosti ne gubeći pacijenta iz fokusa i po najvećem nevremenu, što je i naš glavni kompas u provođenju sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš na obilježavanju svečane isporuke brze brodice na Malom Lošinju u prisustvu potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesne Čavar, gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe – Bujević, direktora Iskra brodogradilišta Roka Vuletića i ostalih uzvanika.

Samo brodice koje su namijenjene Primorsko-goranskoj županiji vrijedne su 3,37 milijuna eura, a kada bi zbrojili sva ulaganja koja Ministarstvo izdvaja za Primorsko-goransku županiju i za druge ustanove i projekte, uz decentralizirana sredstva, dolazi se do iznosa od 48 milijuna eura čime se daje značajan doprinos kvaliteti života otočnog područja ili otočnog arhipelaga koji pripada Primorsko – goranskoj županiji.

- Mi ćemo do kraja godine imati još dva ovakva susreta, budući da je ugovoreno ukupno šest ovakvih brodica, preostaje na isporuka brodica u Šibeniku i Supetru - najavio je ministar mora, Oleg Butković, dodavši kako su se, u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazali uspjesi gdje su brodice spasile već mnoge živote.

- Trudimo se na najbolji mogući način, upravljamo tim brodicama kako bi u tom zlatnom satu uspjeli od mjesta gdje smo preuzeli pacijenta dovesti negdje do bolnice - naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuvši se na plan obnove flote lučkih kapetanija prema kojem bi do 2026. godine trebalo biti oko 40 izgrađenih i obnovljenih brodica.

Vezano uz status ljudi koji rade u lučkim kapetanijama, Butković je izrazio  zadovoljstvo njihovim radom istaknuvši kako smatra da sjajno rade svoj, vrlo težak posao, osobito u turističkoj sezoni. Na kraju je zahvalio Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu na ukazanom povjerenju za upravljanje brodicama za hitnu pomorsku medicinsku službu te je istaknuo kako je ova brodica jedan od projekta važnih za otočno stanovništvo.

- Sve navedeno u par riječi glasi – Zdravlje je prvo! Ne samo zato što je naš slogan sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava. Ne samo zato što je glavno usmjerenje ove Vlade i zdravstvene administracije. Već iz razloga što „Zdravlje je prvo“ – nema alternativu. Unaprjeđenje zdravlja i spašavanje života naših građana – nema alternativu. Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da s brzim brodicama, postojećom zemaljskom hitnom i skorašnjom hitnom helikopterskom službom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život na hrvatskim otocima i obali - istaknuo je ministar Beroš.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Grba-Bujević naglašavajući kako ova brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50%. Podsjetila je na njihovu temeljnu misiju, pružanje pacijentima jednake medicinske pomoći gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi čiji je osnovni kodeks - brzina i dostupnost.

- Upravo kroz poboljšanje dostupnosti i kvalitete hitne medicinske pomoći za građane i stanovnike otočnog područja ili otočnog arhipelaga, u ovom slučaju Primorsko – goranske županije, ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine. Pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Hrvatske. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što sam dio Vlade koja putem EU fondova i državnog proračuna ostvaruje povijesna ulaganja u modernizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava i ravnomjerniju i dostupniju zdravstvenu skrb svim našim građanima. Vlade koja se vodi geslom „Zdravlje je prvo“ na putu prema održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu - zaključio je ministar Beroš.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodica za hitnu pomoć položila težak ispit - Po olujnom nevremenu uspješno prevezla ozlijeđeno dijete s Lastova u Split
Brodica za hitnu medicinsku službu na otocima i na moru koja je nedavno predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, a proizvelo ju je Iskra brodogradilište u Šibeniku, uspješno je položila težak ispit. Prije nekoliko dana po olujnom nevremenu, po kojem nije mogao djelovati helikopter, prevezla…
FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.