3 min. čitanja

Britanac s Hvara postao youtuber koji na urnebesan način otkriva tajne Dalmacije i Hrvatske

Britanac s Hvara postao youtuber koji na urnebesan način otkriva tajne Dalmacije i Hrvatske
Foto: Screenshot

Prošlo je 20 godina otkako se Britanac Paul Bradbury preselio iz Somalije na Hvar kako bi započeo novo poglavlje u svom vrlo živopisnom životu.

Najpoznatiji je zapravo kao vlasnik Total Croatia Newsa, ali i čovjek kojeg Hrvatska turistička zajednica voli tužiti. Bradbury svoja dva desetljeća u Lijepoj našoj obilježava vrlo zanimljivim novim projektima, uključujući i novi YouTube kanal (koji je urnebesan), novu knjigu o Hrvatskoj pod nazivom 'Hrvatska, pribor za preživljavanje za strance', te vlastitu brendiranu web stranicu www.paul-bradbury.com. Razgovarali smo s Paulom kako bismo saznali više.

Čestitam na preživljavanju u Hrvatskoj već 20 godina, što je zapravo veliko postignuće. Kakav je osjećaj?  

- Volim taj osjećaj sad  više nego ikada. Mnogi ljudi misle da sam zapravo bogati stranac i zato mi je lako. I istina je. BOGAT SAM, ali NE novcem. Bogat sam načinom razmišljanja. Ako Hrvatskoj pristupite s humorom i ispravnim načinom razmišljanja, bit će vam mnogo lakše pa čak i zabavno.

Iskreno, mislim da ne bih mogao živjeti igdje drugdje. Ova je zemlja savršena mješavina apsurdistana, najboljeg životnog stila u Europi i mrlje balkanskog ludila. Stvara potpunu ovisnost.

Najpoznatiji ste po TCN-u, ali vidim novi odlazak u video. Paul Bradbury YouTuber?

- Haha, 53-godišnji YouTuber, što uopće može biti jadnije od toga? Realnost je da je video budućnost, i iako imam dobro lice za radio, prilično dobro pričam u kameru. To što sam stranac 20 godina daje mi drugačiju perspektivu, pa je kanal usmjeren na lokalno stanovništvo koliko i na strance.

Kanal će se zvati Paul Bradbury Croatia & Balkans Expert kada bude u pravom smislu pokrenut kasnije ovog mjeseca. Bit će to mješavina mog putovanja, mojih savjeta o odredištima, mišljenja, tema dana, nekoliko tema za početak rasprave (kao što je Je li Hrvatska na Balkanu, i u zemljopisu i u načinu razmišljanja?), i na kraju nekih sponzoriranih videa .

Moj prvi video nazvan 'Mojih 5 najdražih riječi na hrvatskom' već je imao skoro 50.000 pregleda i bio je prikazan u medijima u 4 zemlje. Možete ga vidjeti ispod.

Uslijedio je drugi, naziva  'Hrvatski uistinu JEST logičan jezik, ali zašto sam se ipak prestao truditi?'

I nije razlog to što mislite...

Posljednji video  se zove 'Dalmacija: raj objašnjen u jednoj rečenici'. I trebalo mi je 15 godina da formuliram ovu rečenicu.

Slijede nova dva videa: ' Hvar: 10 stvari koje nisam očekivao pronaći na vrhunskom hrvatskom otoku' i 'Vukovarska kartica, nova ponuda za istočnu Hrvatsku'. Ako se netko želi pretplatiti kako bi primao nove uratke, to može učiniti OVDJE.

Reakcije su do sad bile vrlo ohrabrujuće i zahvalan sam Igoru Vuku iz Wolf Media što je obavio tako sjajan posao u produkciji videa.

Recite nam nešto o novoj knjizi.

- Htio sam na neki način obilježiti svojih 20 godina u vašoj lijepoj zemlji pa sam napisao serijal '20 načina na koji me je Hrvatska promijenila u 20 godina' – poslovanje u Dalmaciji, tradicija berbe maslina, tužbe, sigurnost, Vukovar, odgoj djece, vođenje news portala , bavljenje s online trolovima, hrvatska hrana i vino, 13 godina života na otoku, i takve stvari.

Serijal je bio jako popularan i bila je logična odluka da se pretoči u knjigu, pogotovo jer sam shvatio da postoji praznina na tržištu – takva knjiga ne postoji, a sve je više stranaca koji se doseljavaju – i razmišljaju o selidbi – u Hrvatsku zbog svoje sigurnosti, načina života i autentičnih iskustava.

Zamolio sam urednicu TCN-a Lauren Simmonds da bude koautorica jer je ona briljantna u objašnjavanju praktičnih stvari s dozom humora. Kako dobiti OIB, pronaći zubara, upoznati ljude itd. Nik Titanik radi naslovnicu, a Croatia, Survival Kit za strance, izlazi (na engleskom i hrvatskom) do kraja listopada. Savršen božićni poklon. (Ako netko želi napraviti prednarudžbu neka mi se javi na paul@total-croatia-news.com i samo se pozove na Morski) :)

Zapravo pišem i drugu knjigu, 'Put oko svijeta u 80 katastrofa', temeljenu na mojim putovanjima u 95 zemalja prije Hrvatske. Eksperimentirat ću objavljivanjem poglavlja  u obliku video priča kasnije ovog mjeseca. Evo trailera, a možete se pretplatiti:

Prva dva poglavlja su Beskućnici u Sovjetskom Savezu: autostopiranje od Manchestera do Moskve i uhićenje u kućnom ogrtaču mog djetinjstva na željezničkom kolodvoru u Sankt Peterburgu - priča nam Paul.

A vaši planovi za TCN?

- Kao što se ja razvijam, razvija se i TCN. Odlučio sam se odmaknuti od fokusiranja na hrvatski turizam – o takvoj jednodimenzionalnoj strategiji se ne može baš toliko napisati – i fokusirati se na nova područja, unutar i izvan Hrvatske. Moja nova web stranica www.paul-bradbury.com je aktivna (i SKORO gotova) a ona prikazuje moj novi smjer.

TCN se također mijenja. Preći ćemo s news portala u internetski  news časopis, s fokusom na određene niše. Potražite novi izgled TCN-a krajem listopada. Slijede uzbudljiva vremena i jako sam zahvalan svima za svu njihovu podršku i interes na našem dosadašnjem putu. Uskoro će postati JAKO zanimljivo. A e!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.