3 min. čitanja

Braut: HEP će snositi troškove čišćenja obale u Kostreni

Braut: HEP će snositi troškove čišćenja obale u Kostreni
Foto: Čitatelji

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut rekao je da je u studenome istjecanjem loživog ulja u more u Kostreni kod Termoelektrane Rijeka nastala znatna šteta, da je obavljen dio sanacije, a HEP je potpisao sporazum po kojem će snositi sve troškove čišćenja obale.

Braut je ovo rekao odgovarajući na pitanja na redovitoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

- Sanacija nije dovršena, do ekološkog incidenta je došlo zbog istjecanja neodređene količine loživog ulja u more u Kostreni. Reakcija je bila promptna, iz Termoelektrane Rijeka je obaviješten Županijski operativni centar za sprječavanje zagađenja na moru. Nakon toga su na teren izašle operativne snage Dezinsekcije i odmah počele sa sanacijom štete - rekao je Braut.

Istaknuo je kako je šteta bila znatna, pogotovo na prvoj plaži Perilu, te da je dio sanacije koji se odnosi na pranje obale odrađen, a očekuje se i zamjena šljunka.

- Što se tiče troškova sanacije, prije mjesec dana potpisan je trojni sporazum između Primorsko-goranske županije, HEP-a i Dezinsekcije, u kojem je HEP izričito priznao odgovornost za zagađenje i ugovoreno je da će Dezinsekcija postupati po naredbama Županijskog operativnog centra, koji je nadležan za to što i kako treba očistiti, a da će sve troškove čišćenja zagađenja snositi izravno HEP - rekao je Braut.

Dodao je da je ostao još jedan dio onečišćenja na području Liburnije, za koji, rekao je, vjeruju da je iz istog izvora, a i na tom dijelu čišćenje je u tijeku.

Rekao je da za čišćenje tog dijela nije plaćen nijedan račun jer se još čeka analiza uzoraka loživog ulja, koja se obavlja u Centru za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić u Zagrebu. Dodao je kako ima informaciju da je analiza gotova i da se piše nalaz te da će izvještaj biti dostavljen ovoga tjedna.

- Nakon što se vidi radi li se o istom gorivu ili ne, slijedi isti postupak sklapanja sporazuma s HEP-om o plaćanju sanacije zagađenih dijelova obale, dodao je.

- U iščekivanju smo rezultata te analize, no s obzirom na vremenski okvir, vremenske uvjete i vizualni pregled tvari kojima je onečišćena obala, poprilično smo sigurni da je izvor isti - zaključio je Braut.

More u području industrijske zone Urinja, u blizini Termoelektrane Rijeka onečišćeno je lani u studenome zbog istjecanja loživog ulja.

Onečišćeno je područje od Termoelektrane Rijeka prema zapadu, a onečišćenje i masne mrlje bile su vidljive i na plažama. Lučka kapetanija je tu angažirala tvrtku za sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora te su postavljene plutajuće upijajuće brane, a iz Termoelektrane Rijeka angažirane su još dvije tvrtke čiji su djelatnici očistili uži perimetar industrijskog postrojenja.

Iz HEP-a su prošlog tjedna potvrdili da je pokrenuto ispitivanje pogona Termoelektrane Rijeka radi puštanja u pogon te termoelektrane za potrebe osiguranja stabilnosti hrvatskog elektroenergetskog sustava u slučaju kriznog stanja, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

ZAGAĐENJE KOD URINJA Lož ulje istječe u more, u tijeku akcija uklanjanja!
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o površinskom onečišćenju mora, uslijed istjecanja lož ulja u području industrijske zone Urinj. Dojava o onečišćenju u MRCC Rijeka zaprimlje…
Nakon izlijevanja mazuta kod Ližnjana znanstvenici objasnili što nafta u moru čini živom svijetu Jadrana
Biolozi i ihtiolozi iz Aquariuma u Puli su nakon nedavnog izlijevanja mazuta u more kod Ližnjana, detaljno objasnili što ugljikovodici u moru mogu učiniti živom svijetu. Po prvi put smo svjedoci izlijevanju nafte na našem području, to jest, na jugoistočnoj obali Istre (Ližnjan). Poput šumskih požar…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.