2 min. čitanja

Braceri staroj gotovo 150 godina udahnjuje se novi život

Braceri staroj gotovo 150 godina udahnjuje se novi život
Foto: HTV screenshot

Gotovo 150 godina staroj braceri, na Murteru u brodogradilištu Marka Bašića Bačvara - udahnjuje se novi život. Riječ je o jednom od najstarijih brodova u nas, iz vremena prije brodskih motora.

- Ovome svjedoče i dokumenti: u registar Lučke kapetanije Dubrovnik brod je upisan 1882. To je najstariji brod u Hrvatskoj, ima to neku svoju vrijednost - kaže brodograditelj Marko Bašić Bačvar.

Iz njegova drvenog kostura teško je razaznati cjelokupni izgled broda. Nekoć važnog jadranskog plovećeg tegljača, piše HRT.

- To je tipična bracera, te veličine. Bracere su bile od nekih 10-ak metara, takve su bile vrlo male. Bilo ih je čak do negdje 17-18 metara. Karakteristične su po relativno tupom, punom pramcu i finoj krmi. A imaju jedan jarbol - tumači umirovljeni profesor i bivši dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Izvor Grubišić.

Poznato je dijelom i što je teglio Jadranom na svojoj drvenoj kralježnici.

- On je vozio sabun (pijesak), pa vino iz Korčule u Marasku. Onda ga je kupila obitelj Jureško iz Mrljana. I oni su radili spržinu ovdje. Ja se sićam toga broda, kad je dolazija ovdje u Murter, kade se dpržina iskrcavala - dodaje Marko Bašić Bačvar.

Pa ga je poznati murterski brodograditelj i kolekcionar starih plovila, odlučio otkupiti. I sa svojom obitelji - udahnuti mu novi život. Komad stari se izreže, po njemu se napravi novi i zamijeni, i tako do završetka cijelog broda.

Bašić Bačvar kaže kako će na brodu trebati 2 tisuće radnih sati da bi se sve završilo. A novi će brod, najavljuje, biti brod-muzej. Svi originalni dijelovi bit će izloženi u brodskom salonu.

Pokazao je murterski brodograditelj i druga povijesna plovila sa zanimljivim pričama u svojemu škveru: primjerice brod koji je bio u službi kaznionice na Golom otoku.

Brod Nives iz 1910. je pak u Dubrovniku provela - raspjevane godine. Dubrovački trubaduri su, dok je njihov član još bio i Oliver, njime obilazili otoke i nastupali.

- Sve bi se dalo obnoviti. Ali je skupo. Zazivam pomoć države za očuvanje vrijednih primjeraka naše ploveće baštine - kaže Bašić.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.