2 min. čitanja

Bolji uvjeti radnike iz Srbije i Bosne i Hercegovine dovode na hrvatski Jadran

Bolji uvjeti radnike iz Srbije i Bosne i Hercegovine dovode na hrvatski Jadran
Foto: Youtube/Screenshot

Hrvatski ugostitelji i hotelijeri počeli su se oglašavati i na radijskim postajama u Bosni i Hercegovini, traže kuhare, konobare, pomoćno osoblje… Radnici iz Srbije i BiH, dolaze sve više u Dalmaciju, ali i u Istru.

Vlajko Berić, konobar iz Banje Luke, za nekoliko dana seli se u Medulin u Istri. Tamo ostaje do listopada.

– Prvi je razlog, naravno, zarada. Svi mi idemo tamo zbog veće zarade, a drugi je razlog, iskreno, taj što možemo steći još dosta veće iskustvo od onoga koje se pruža ovdje, u gradu na Vrbasu. Ja sam konkretno dobio jako dobru ponudu jer sam 11 godina aktivno u ovom poslu, ako da sam ponudom više nego zadovoljan. Što se tiče tih cifri, kreću se od 1200 pa do čak 2200 eura – kaže Berić za SrpskaInfo.

Dalmatinski ugostitelj: “Peraču posuđa oko 6000 kuna”

– Radnici moraju imati znatno bolje uvjete, inače nećemo imati s kim raditi i neće imati tko za nas raditi. Pozivam sve poslodavce da malo razmisle o tome na koji bi način zadržali radnike u svojim firmama, a s druge strane ako privući nove radnike – kaže Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja “Horeka” iz Banja Luke.

– Turizam je gospodarska grana koja u posljednje vrijeme ima izuzetno dinamičan razvoj, i naravno da su gospodarstvenici iz tog sektora vrlo zainteresirani za to da u budućem razdoblju organiziraju radnu snagu i nađu onu koja nedostaje, kao i nove profile zanimanja koje turizam zahtijeva u ovom trenutku – rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske za Srpskuinfo.

– Trenutačno nam nedostaje radnika, i kuhara i konobara, ali prvenstveno pomoćnog osoblja. Kuhari i konobari kod nas imaju plaću koje se penju i na više tisuća eura, posebno ako zbrojimo manču koju dobiju. Iskusan konobar u srcu sezone u restoranu može zaraditi i do 15 – 20 tisuća kuna, a isto vrijedi i za kuhara, iako ima chefova koji zarađuju i puno više od toga. Pomoćno osoblje, poput perača suđa, dobije između 5000 i 6000 kuna, a u srcu sezone i više. Imao sam radnike iz Bosne i Srbije i zadovoljan sam. Došli su mi i radnici iz Beograda, ali MUP je prespor u izdavanju dozvola, to nam stvara velike probleme – kaže jedan dalmatinski ugostitelj, prenosi Šibenski.hr.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.