1 min. čitanja

Biden proglasio izvanredno stanje u Kaliforniji zbog zimskih oluja

Biden proglasio izvanredno stanje u Kaliforniji zbog zimskih oluja
Foto: Twitter

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje u saveznoj državi Kaliforniji u subotu, gdje je od 26. prosinca 19 osoba poginulo u olujama, koje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuacije i zatvaranje prometnica.

Nova "atmosferska rijeka", a to znači sustav koji donosi goleme količine vlage, očekuje se u ponedjeljak, koji je praznik u Sjedinjenim Državama, i donosi "nove ekstremne oborine" upozorio je Nacionalna meteorološka služba (NWS). Električne linije već su oštećene, a već su poplavljena polja i prometnice.

NWS očekuje "katastrofalne poplave" u dolini rijeke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaljeva San Francisco.

Biden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, rekla je Bijela kuća u priopćenju. Predsjednikov čin će stradalnicima u okruzima Merced, Sacramento i Santa Cruz omogućiti pristup saveznim sredstvima, stoji u priopćenju.

Niz atmosferskih rijeka, koje se rijetko pojavljuju tako često zaredom, pogodio je Kaliforniju od 26. prosinca i odnio je najmanje 19 života te izazvao poplave, nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje cesta. Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema internetskoj stranici PowerOutage.us.

Polovica godišnje prosječne količine kiše pala je tijekom oluja u poljoprivrednoj središnjoj nizini, a u planinama je napadalo i do 4,5 metara snijega.

Upozorenja na poplave izdana su diljem države u subotu, od okruga Los Angeles do Zaljevskog područja San Francisca.

Četvrt u mjestu Felton u središnjoj Kaliforniji poplavljena je drugi put ovog tjedna u subotu, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.