2 min. čitanja

Bićanić uoči još jednog prometnog vikenda: "Vozači, oprez u vožnji!"

Bićanić uoči još jednog prometnog vikenda: "Vozači, oprez u vožnji!"
Foto: Screenshot

U ljetnoj sezoni stotine tisuća vozila ulaze u našu zemlju zbog čega se rizik od nesreće povećava. Šef Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa autocesta Davor Bićanić apelirao je na vozače da u slučaju nesreće omoguće stvaranje tzv. hitnog koridora.

Sve bitne informacije s autocesta, pogotovo s kritičnih dionica, poput tunela, u realnom vremenu stižu u kontrolnu sobu Hrvatskih autocesta.

- Trenutačno smo u implementaciji prometno-informacijskog sustava u sklopu kojeg mijenjamo stare analogne kamere s novim digitalnim tehnološki naprednijim kamerama, radi se oko 1700 kamera - istaknuo je Bićanić.

- Novi sustav ima mogućnost automatske videodetekcije određenih incidentnih situacija, kao što su vožnja u suprotnom smjeru, pješak na autocesti, zaustavljeno vozilo. Automatska videodetekcija našim operaterima koji rade u centrima za nadzor i upravljanje prometom omogućuje bržu reakciju i brže pružanje kasnijih informacija korisnicima koji su se zatekli na autocesti, dodao je.

O strašnim nesrećama i nekim apsurdnim potežima vozača Bićanić je rekao kako bi bilo lijepo kada bi hitni koridor postao rutina vozača na autocestama.

- Hitni koridor omogućava prolaz vozilima hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije, da što prije dođu do mjesta prometne nesreće i da pruže pomoć unesrećenima. Hitni koridor formira se tako da vozila koja su se zatekla u lijevoj prometnoj traci pomaknu se što je god moguće više ulijevo, a vozila koja su se zatekla u desnoj prometnoj traci pomaknu što je moguće više desno. Vozačima je to mali pomak, ali taj pomak znači koridor prema životu nekoj unesrećenoj osobi - naglasio je Bićanić.

Govoreći o tome što se najčešće zabilježi na kamerama rekao je da je česta vožnja u suprotnom smjeru, česti su pješaci na autocesti, česte su neke situacije koje ne idu zajedno s prometom.

- U takvim situacijama potrebno je brzo intervenirati. Na temelju te informacije s terena naši operateri pokreću određene procedure i pokušavaju u što kraćem mogućem vremenu prometni tok dovesti u neko normalno stanje -  istaknuo je Bićanić za HRT.

Uoči još jednog udarnog turističkog vikenda rekao je kako će promet na većini prometnica ponovno biti izrazito gust.

- Apeliram na sve vozače da budu oprezni u vožnji i pokažu odgovornost u prometu - zamolio je Bićanić.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.