2 min. čitanja

Berbu maslina obilježila tragedija, ali tada su odlučili - ulje će biti zlatno!

Berbu maslina obilježila tragedija, ali tada su odlučili - ulje će biti zlatno!
Foto: MI Olive / Facebook

BOL - Nevjerojatan osjećaj, kaže Ivan Pfeiffer čiji je MI Olive, brend koji je stvarao s preminulom suprugom i njezinim ocem, osvojio zlato na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju maslinova ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Ivana Pfeiffera donijelo je Hrvatskoj još jednu zlatnu medalju na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju u New Yorku, NYIOOC. Ovaj, inače rodom Slavonac, koji je Vinkovce prije 20 godina zamijenio otokom Bračom, prvi se put odvažio, poslao ulje na natjecanje i osvojio - zlato.

- Nevjerojatan osjećaj - kaže, otkrivajući da je berbu maslina lani obilježila velika tragedija. Preminula mu je supruga Magdalena s kojom je, uz njezina oca Nikolu Bodlovića, i stvarao brend MI Olive. Upravo MI označava inicijale njihova imena - Magdalena i Ivan.

- Rekla nam je vi odite u berbu, ulje mora biti kvalitetno, mora se čuti za njega, a ja ću doći. Nažalost, nije se vratila iz bolnice - shrvan je Ivan kojemu se supruga razboljela i završila u bolnici u Zagrebu, a već drugi dan berbe nazvali su ga i javili najgoru moguću vijest. Tada su on i otac joj odlučili da će ulje proizvedeno od tih maslina osvojiti zlato. I uspjeli su.

Zaljubio se dvostruko

Uzgajaju oko 280 stabala sorte levantinka. Punac je prije uzgajao oblicu, ali ju je pomalo micao i zamijenio s ovom, kako je nazivaju, sortom koja redovito i obilato rađa.

Maslinik koji je smješten između planina i mora u Bolu, blizu je Zlatnog Rata i pod sustavom navodnjavanja kap na kap što im se pokazalo odličnim, piše Agroklub.

- Trudimo se, prekrasan je - naglašava otkrivajući kako se iz ravne Slavonije našao na otoku. Prije 20 godina došao je kao sezonac, zaljubio se i to dvostruko: u predivnu ženu i Brač. Zavolio je masline uz nju i oca joj koji se bavio uzgojem, a s godinama su polako brendirali svoje ulje.

Ističe i da je punac prvi na južnoj strani otoka počeo saditi masline. Kaže i da su mnogi bili skeptični oko toga pa mu se i smijali, no danas je njihov maslinik najstariji na tom dijelu i daje vrhunske plodove. Ujedno podsjeća da je ulje s Brača postalo 33. hrvatski proizvod koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje MI Olive nastaje iz ručno branih maslina prešanih nekoliko sati nakon berbe.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska dosad osvojila 12 zlatnih medalja za maslinovo ulje na prestižnom natjecanju u New Yorku!
Iz dana u dan raste broj hrvatskih maslinovih ulja koja su osvojila zlatnu medalju u New Yorku na prestižnom globalnom natjecanju NYIOOC. Od 27. ožujka do danas hrvatskim uljima je dodijeljeno 12 zlatnih i 1 srebrna medalja. Hoćemo li uspjeti zadržati prošlogodišnje visoko 3. mjesto, saznat ćemo u s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.