3 min. čitanja

BBC: Europa se ‘kuha’ – Predviđaju se temperature do 47 stupnjeva

BBC: Europa se ‘kuha’ – Predviđaju se temperature do 47 stupnjeva
Foto: Pixabay

Visoke temperature zahvatile su dijelove Europe, koja se još oporavlja od posljednjeg toplinskog vala. Suše i šumski požari pogodili su Španjolsku i Portugal, a vrućina se proširila na Francusku i Veliku Britaniju.

U Francuskoj i Španjolskoj u četvrtak će temperature dosegnuti vrhunac, a vlasti su otkazale tradicionalne vatromete na francuski nacionalni dan kako bi smanjile rizik od požara.

Toplinski valovi postali su sve češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promjena. Svijet se već zagrijao za oko 1,1 C od početka industrijske ere.

Ekstremna vrućina u sjevernoj Španjolskoj

Vrućina koja hara Španjolskom neobična je po tome što pogađa gotovo cijelu zemlju. Visoke temperature su česte u ljetnim mjesecima, posebno u južnim i središnjim područjima zemlje.

To je svakako slučaj tijekom ovog toplinskog vala, a Andaluzija, Castilla La Mancha i Extremadura do sada ovog tjedna bilježe temperature od niskih 40 Celzijevih stupnjeva. Međutim, sjeverna Španjolska, koju obično zaobiđu ekstremne temperature, također je pogođena, sa sjeverozapadnom regijom Galicijom na crvenom alarmu – najvišoj kategoriji – jer se priprema za temperature do 42 C u dolini Miño.

Još 13 regija ima narančasto ili žuto upozorenje

U sljedeća dva dana očekuje se nastavak porasta temperatura u mnogim područjima. Za sjeveroistočni grad Zaragoza predviđa se temperatura do 42 C, dok bi Badajoz, na jugozapadu, mogao zabilježiti do 47 C u četvrtak.

Kvaliteta zraka loša je u mnogim područjima na sjeveru zbog vrućine. To povećava postojeće zdravstvene probleme uzrokovane vrućim vremenom.

Budući da se očekuje nastavak toplinskog vala tijekom vikenda, mogao bi oboriti rekorde u pogledu trajanja ako se nastavi sljedeći tjedan.

Visoke temperature diljem Portugala

Prema nacionalnom meteorološkom institutu IPMA, 80% kopnenog dijela Portugala izloženo je “izuzetnom” riziku od požara. Vlada je stavila cijelo kopno u “stanje izvanredne situacije” do petka – jedan stupanj iznad “stanja pripravnosti” i drugi najviši od tri razine.

To pokreće lokalne, regionalne i nacionalne reakcije, stavljajući policijske i druge snage u pripravnost i pripremajući sredstva za zapošljavanje više vatrogasaca.

U utorak je 849 vatrogasca bilo u akciji na poprištu 30 požara, od kojih su samo tri bila nekontrolirana. To je pad u odnosu na više od 2000 vatrogasaca dan ranije.

Nekoliko velikih požara koji su gorjeli tijekom vikenda sada su ugašeni ili stavljeni pod kontrolu, ali ne prije nego što su progutali tisuće hektara šume.

No očekuje se da će se uvjeti postupno pogoršati od sada do četvrtka, kako temperature rastu, a vjetrovi jačaju noću u nekim područjima, piše BBC.

Predviđaju se maksimalne temperature do 47 C u narednim danima

Iako bi moglo biti grmljavine, meteorolozi upozoravaju da bi kiša mogla ispariti prije nego što stigne do tla.

Turizam je već pogođen, čak i u područjima koja još nisu zahvaćena požarima. U popularnom turističkom odredištu Sintra, u blizini Lisabona, nacionalne palače, dvorac i druge atrakcije zatvorene su odlukom vlade.

Strahuje se i da će morati biti otkazani veliki glazbeni festival koji se trebao održati od četvrtka do subote u blizini plaže u Mecou, ​​u Sesimbri, južno od Lisabona, te moto skup u Algarveu koji je jedan od najvećih u Europi.

Temperature u Francuskoj će u nekim područjima na jugozapadu doseći 39 stupnjeva Celzijusa u toplinskom valu koji će trajati između osam i deset dana, prema Météo France.

Iako se ne predviđa da će rastuće temperature oboriti rekorde kao u drugim europskim zemljama, postoji zabrinutost oko mogućih posljedica.

S obzirom da su dijelovi zemlje stavljeni pod žuto upozorenje i s narančastim upozorenjem koje bi moglo stupiti na snagu od srijede, premijerka Elisabeth Borne pozvala je ministre da poduzmu mjere za smanjenje zdravstvenih rizika, posebno za ranjive skupine.

Vlada je također pokrenula zdravstveni plan u svim područjima na oprezu. U međuvremenu, Dan Bastille u četvrtak, 14. srpnja, bit će nešto manje šaren, s rizicima od požara koji će dovesti do otkazivanja vatrometa u nekim dijelovima zemlje.

Iako je prerano za usporedbe s toplinskim valom iz 2003. u kojem je po procjenama umrlo 15.000 ljudi, Francuska je svejedno u stanju opreza.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.