2 min. čitanja

Hrvatska će od SAD-a zatražiti protuzračni sustav Patriot

Hrvatska će od SAD-a zatražiti protuzračni sustav Patriot
Foto: MORH/T.Brandt

Delegacija Ministarstva obrane idući tjedan putuje u Washington. Zahtijevat će da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti jedan od najboljih protuzračnih sustava – Patriot, piše u nedjelju Jutarnji list.

Neslužbeno se doznaje da sljedećeg tjedna u Washington odlazi delegacija Ministarstva obrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sustav, navodi dnevnik.

Foto: MORH/T.Brandt

U četvrtak je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar obrane Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedećeg tjedna. Prema sugovornicima Jutarnjeg lista, razgovarat će se i o sustavu Patriot.

Riječ je o sustavu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu obrane NATO saveza. Ti američki sustavi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Europi, prenosi N1.

Foto: MORH/T.Brandt

Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete. Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila.

Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu.

Foto: MORH/T.Brandt

Poljska je, primjerice, još 2015. kupila ovaj sustav koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sustavom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunjska je kupila ovaj protuzračni sustav s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Američka vojska ovaj sustav dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21. Kao trajno i priuštivo rješenje za hrvatsku protuzračnu obranu srednjeg dometa mnogi stručnjaci zagovaraju nabavku norveškog sustava NASAMS. Riječ je o sustavu koji ima integrirani radar MPQ-64 Sentinel dometa 75 km i istovremeno prati 54 cilja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki protuzračni sustav Patriot u Zemuniku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.