4 min. čitanja

Bakar dobio obalni park posvećen tradiciji ribarstva

Bakar dobio obalni park posvećen tradiciji ribarstva
Foto: Grad Bakar

BAKAR –  Bakar je kroz povijest oduvijek bio poznat kao pomorsko, trgovačko i ribolovno središte Hrvatskog primorja. Jedna od važnijih grana privrede zasigurno je bio i tunolov. Najvažnija i kroz niz stoljeća najunosnija jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se baš u Bakarskom zaljevu, gdje ih je ukupno bilo 10 od čega 4 na Bakarskoj strani, odnosno u samom Bakru i to: tunolovka „Pod steni“, tunolovka pred crkvom sv. Margarete, tunolovka kod Mandraća te tunolovka na Grohotini. Tijekom godina ove su tunolovke uklonjene, a uspomene na njih kao i način ribolova ostao je samo na starim fotografijama. U cilju poboljšanja turističke infrastrukture te unaprjeđenja turističke ponude i sadržaja Grad Bakar, koji sve više nadilazi stigmu industrijske prošlosti, u suradnji s Turističkom zajednicom razvija dodatnu turističku ponudu destinacije temeljenu na bogatoj bakarskoj baštini.

U cilju promocije i prezentacije povijesne tradicije ribarstva u Bakru, uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije, u centru naselja Bakra uređen je Obalni park s naglaskom na tunolov u Bakru. Novouređena edukativna staza, koja se nalazi na području između dviju nekadašnjih tunolovki „Pod steni“ i kod crkve sv. Margarete, postala je dijelom  turističke ponude ne samo naselja Bakar već čitavog područja destinacije, a koja se temelji na vrednovanju bogate povijesti te raznolikosti okruženja i svakako će doprinijeti turističkom potencijalu i prepoznatljivosti destinacije.

Projekt „Obalni park s edukativnim stazama za promociju i prezentaciju povijesne tradicije ribarstva u Bakru“ Grad Bakar prijavio je u veljači 2020. godine na prvi FLAG natječaj za dodjelu potpore za provedbu projekata u okviru Mjere B2.1. „Edukativne staze“ iz Lokalne razvojne strategije LAGUR-a „TUNERA“. Uprava ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, temeljem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020., u listopadu 2020. godine odobrila je financiranje projekta bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 981.110,00 kuna.

Projektom je uređena edukativna šetnica, posađena su nova stabla i mediteranska vegetacija te postavljen sustav za navodnjavanje. Pješačke staze, koje povezuju dvije zone – zonu parka i zonu obalne šetnice, obložene su slojem dekorativnog betona s utisnutim uzorkom od inox ploča u obliku riba – tuna. U parku su postavljeni edukativni informacijski panoi, interaktivni elementi u obliku rotirajućeg stupa s kockama koji pričaju priču o tunama i tradiciji tunolova u Bakru. Tekst na panoima uz hrvatski napisan je i na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku te na Braillovom pismu kako bi bio dostupan brojnim turistima te slijepim i slabovidnim osobama.

Foto: Grad Bakar

Ovaj interpretacijski park posvećen tunolovu nastao je iz želje da se oda počast svim ribarima koji su živjeli u skladu s morem i prirodom te teškim radom zarađivali kruh kako bi mogli uzdržavati obitelj. Interpretativni park je osmišljen u namjeri da se otrgne zaboravu način života koji pripada jednom dalekom vremenu te da se uspomena na njega sačuva za buduće naraštaje.

Budući da je danas ribe, kao i ribara, sve manje, dok cjelovitih tunera više nema, preostale su samo priče, sjećanja, fotografije i poneki zapisi koji su sada na interpretacijskim panoima dostupni svim posjetiteljima. Šetajući parkom posjetitelji mogu odlutati u daleku prošlost te pomoću info panoa zamisliti kako se nekada tuna lovila u Bakru i kako je izgledalo kada bi ribar s promatračnice (straže) opazio kako riba ulazi u mrežu te povicima Tira! Tira!, dojavio ostalim ribarima da povuku mrežu i u nju uhvate tunu. Na vremenskoj lenti koja obuhvaća razdoblje od 1382. godine, točnije od doba najstarije isprave u kojoj se spominje tunolov pa sve do 1979. godine kada je ulovljena posljednja tuna, mogu se doznati zanimljive informacije o povijesti tunolova u Bakru. Riba tuna svima je poznata, no u parku Banj posjetitelji je mogu detaljnije upoznati i saznati brojne zanimljive informacije o ribi koja je nekada živjela u bakarskom zaljevu.

Novouređeni obalni park (park Banj) ističe se i po posebnim odmorišnim klupama u obliku kamenih kocaka za sjedenje, a u večernjim satima do izražaja dolazi i novo osvjetljenje duž pješačkih staza koje je Grad izveo vlastitim sredstvima.

U parku Banj, uz koji će se urediti i bakarska gradska plaža, kroz priču o tradiciji tunolova i tunama u Bakru stvoren je novi turistički sadržaj u vidu interaktivne edukativne staze koji će zasigurno doprinijeti podizanju svijesti građana o potrebi očuvanja i zaštite okoliša te bioraznolikosti mora.

Foto: Grad Bakar

No priča o tradiciji ribarstva i pomorstva u Bakru ne prestaje. Uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije, u kasnosrednjovjekovnoj građevini „Turskoj kući“ na trgu Plačica u planu je uređenje Interpretacijskog centra ribarstvene i pomorske baštine „O RIBI“ s ciljem prezentacije i promocije jedinstvene materijalne i nematerijalne baštine Bakra i Bakarskog zaljeva vezane uz ribarstvo i pomorsku tradiciju.  Projekt je u ožujku 2021. godine prijavljen na natječaj LAGUR-a „TUNERA“ za dodjelu potpore u okviru Mjere B.1.1. Mali muzeji ribarstvene i/ili brodograditeljske baštine iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. Koncept Interpretacijskog centra „O RIBI“ polazi od priče o ribi odnosno činjenice da se zbog ekonomske važnosti tunolova ribom smatrala i nazivala samo tuna. Ribolov je imao snažan utjecaj na izgled čitavog mjesta svojim ribarskim kućicama, ribarskim priborom, barkama, stupovima za sušenje mreža i dr. Ta snažna ribarska i pomorska komponenta kroz povijest bakarskog kraja razlog je uspostave Interpretacijskog centra kojim se želi integrirati nematerijalnu baštinu u budući razvoj.

Isto tako, kako bi se zaokružila cjelokupna priča te stvorio amblem ribarstvenog područja, u planu je na Žalu ribaru, na obali kod crkve sv. Margarete, na lokaciji na kojoj je kroz povijest i postojala, izgradnja/rekonstrukcija tunere – straže za tunolov.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Oživljena priča o tunolovu pokrenula izletnički turizam u Bakru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.