>
  3 min. čitanja

BAHATOST MINI KRUZERA Sidre se u posidoniji i vezuju za stabla zaštićenih Paklinskih otoka, a u Hvaru "grade" barikade u luci!

BAHATOST MINI KRUZERA Sidre se u posidoniji i vezuju za stabla zaštićenih Paklinskih otoka, a u Hvaru "grade" barikade u luci!
Foto: Čitatelji / Morski HR

HVAR/PAKLINSKI OTOCI - "Ovo je svakodnevica na Paklinskim otocima. Brodovi vezani za stijene i stabla zauzimaju pola ulaza u uvale, a policija i kapetanija prolaze i ništa", žale nam se ovih dana Hvarani.

- Kako su Paklinski otoci Zaštićeni krajobraz pod upravom Javne ustanove Krš i more, postoji tabla na kojoj je zabranjeno i sidrenje i vezivanje za stijene i borove, a i sve uvale su kupališta izuzev ACI Palmižana i uvala Vinogradišče koja ima koncesiju za bove - pojašnjava nam čitatelj.

Ravnatelj Ustanove Krš i more, Domagoj Lažeta potvrdio je za Morski HR da je zabranjeno, kako sidrenje u posidoniji, tako i privezivanje za stabla.

- To je zabranjeno ponašanje, a sankcioniranje nažalost ne prati intezitet zabranjenih radnji. Mi ćemo svakako tijekom turističke sezone pojačati našu nazočnost i apeliramo ovom prilikom na Lučku kapetaniju i Državni inspektorat da nam pomognu u tome. Također ćemo, kao i do sad, raditi akcije s pomorskom policijom, pa ćemo malo češće nadzirati zaštićeni pristor - kaže Lažeta.

0:00
/1:10

Gužva na Paklinskim otocima - Video: Morski HR

A prema članku 139. stavak 1. Zakona o zaštiti prirode stoji da je u zaštićenim područjima osobito zabranjeno kretati se plovilom, usidriti i/ili privezati plovila izvan mjesta određenih prostornim planom i aktom državnog tijela nadležnog za unutarnju plovidbu.

Osim ovoga, Hvarani se žale i na kaos u samoj hvarskoj luci:

- Porat u Hvaru svaku je večer zatvoren od Kriljana. Po Pravilniku o redu u luci dozvoljene 2 landane po tri broda znači ukupno 6,a stalno ih je po desetak i više u svakoj. Ugrožavanje sigurnosti i plovidbe bez ikakvih sankcija iz godine u godinu - žali nam se čitatelj.

A kako to izgleda u hvarskoj luci? Pogledajte fotografije i uvjerite se i sami.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.