3 min. čitanja

BAHATOST BEZ KRAJA Novi zaprepašćujući podaci o ponašanju Stipe Latkovića u uvali Vruja

BAHATOST BEZ KRAJA Novi zaprepašćujući podaci o ponašanju Stipe Latkovića u uvali Vruja
Foto: Igor Jakšić

Podaci o bahatosti i samouvjerenosti Stipe Latkovića, ilegalnog investitora „zaslužnog“ za devastaciju uvale Vrulja  između Omiša i Makarske, a čije su posljedice protekloga vikenda zorno prikazali organizatori Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, ne prestaju pristizati u javnost, a svaki novi detalj  iznova zaprepašćuje.

Najnovija informacija do koje je došao portal Index upozorava da je veći dio bespravno sagrađenih objekata građevinska inspekcija označila za rušenje, no ne samo da se rušenja nikada nisu provela već je dio objekata prije sedam godina na sumnjiv način legaliziran.

Da apsurd bude veći, temeljem takve sumnjivo provedene legalizacije Latković od države traži da mu proda državno zemljište koje već 20 godina ilegalno okupira i devastira, a iz Ministarstva graditeljstva i državne imovine su potvrdili da još razmišljaju o tome  hoće li to doista i napraviti.

Prema tvrdnjama Ministarstva, Latkovićeva tvrtka Point Split je ishodila rješenje o utvrđivanju građevne čestice, nakon čega je formirana katastarska čestica broj  5299/5 k.o. Rogoznica, nakon čega se Latković istom tom Ministarstvu obratio sa zahtjevom za kupnju zemljišta u skladu s odredbama Zakona o upravljanju državnom imovinom.

„Predmet je još uvijek u postupanju te će se po prikupljanju svih relevantnih informacija i dokumentacije donijeti odluka o raspolaganju uz naplatu korištenja za proteklo razdoblje” naveli su iz Ministarstva i potvrdili da je odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na državnoj zemlji donijela Županija splitsko-dalmatinska. u svibnju 2014. godine.

Prema navodima Ministarstva graditeljstva i državne imovine, Latković je čudnim putevima temeljem rješenja županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, ispostave u Omišu, uspio legalizirati dvije zgrade i jedan pomoćni objekt na katastarskim česticama 9381/2 i 9595/2, od kojih su kasnije cijepane čestice, te bazen na susjednoj  čestici.

No na istoj lokaciji je izgrađeno desetak objekata, što znači da ostali objekti nisu dobili rješenje o legalizaciji.

Foto: Facebook

U vrijeme kad je Latkoviću odobrena legalizacija spomenutih ilegalno sagrađenih objekata Splitsko-dalmatinskom županijom je upravljao HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja, poznat po aferi dodjele koncesije na plaži Zlatni rad u Bolu na Braču.

Ževrnja je, naime, 2017. godine temeljem spornog natječaja dodijelio koncesiju za plažu Zlatni rat tvrtki iz Zagreba koja nije imala niti jednog zaposlenog, za koju se ispostavilo da je povezana sa članovima HDZ-a, a naknadno se pokazalo i da natječajni postupak nije bio regularan jer se dokumentacijom pogodovalo točno određenim ponuditeljima, odnosno tvrtki Sport B.

Spomenuta je afera Zlatka Ževrnju koštala političke karijere, jer je nešto kasnije upravo zbog nje povukao kandidaturu za dalmatinskog župana na lokalnim izborima 2017.

Odluče li doista državne institucije prodati Latkoviću  državno zemljište na kojem ovaj bespravno harači godinama, to će biti savršeno jasna poruka svim ostalim bespravnim graditeljima da trebaju imati samo dovoljno hrabrosti – po mogućnosti potkrijepljene čvrstim političkim zaleđem i dobrim vezama! – i dovoljno bahatosti i debelog obraza te da se bilo gdje u Hrvatskoj mogu na isti način upustiti u bespravnu gradnju jer će se bezuba država nakon nekog vremena sama povući i osloboditi prostor za nastavak devastacije.

A nemojmo zaboraviti da Latković ne uništava imovinu Ministarstva graditeljstva i državne imovine. On uništava našu imovinu!

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Pogledajte što su okupatori napravili od Vruje
FESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE: “Republika Hrvatska nema ovlasti nad Latkovićevom autonomnom oblasti SAO vlade”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.