2 min. čitanja

VIDEO: Pogledajte što su okupatori napravili od Vruje

VIDEO: Pogledajte što su okupatori napravili od Vruje
Foto: Youtube / Screenshot

OMIŠ – U uvali Vruja koja se nalazi na pola puta između Omiša i Makarske u nedjelju je održan prosvjed pod nazivom “Festival bespravne gradnje i devastacije prirode”.

Okupilo se nekoliko stotina prosvjednika kako bi upozorili na bespravnu gradnju i uništavanje naših prirodnih bogatstava, nakon čega su uputili proglas, u kojem upozoravaju da su prije dvadeset godina snage Stipe Latkovića, uz pomoć domaćih izdajnika, teškom su građevinskom mehanizacijom i pješaštvom okupirale uvalu Vruja. Bezbroj prijava, bezbroj inspekcijskih izvida i pravomoćnih rješenja o rušenju i vraćanju devastirane uvale u prvotno stanje Stipe Latković svih dvadeset godina sustavno ignorira, nastavljajući do danas svoju svirepu agresiju.

– Ukratko, na području uvale Vruja – na području koje je ne samo nominalni dio Republike Hrvatske, već i njeno pravno-formalno katastarsko vlasništvo – institucije hrvatske države ne funkcioniraju.

Na području Stipine autonomne oblasti SAO Vruje Republika Hrvatska nema nikakvih ovlasti. Već dvadeset godina uvala Vruja je tako odsječena od Hrvatske i nalazi se izvan njenog ustavno-pravnog poretka, isključena iz njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Mi smatramo da se Hrvatska ne može i ne smije smatrati slobodnom dokle god institucije države ne mogu provoditi njene zakone na cijelom njenom teritoriju.

Zahtijevamo stoga od policije i Oružanih snaga Republike Hrvatske hitnu oružanu intervenciju i oslobađanje okupiranih područja.

Zahtijevamo uspostavu hrvatske vlasti nad okupiranim područjem, priključenje Vruje matici Domovini i njen povratak u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Zahtijevamo nadalje da se agresoru Stipi Latkoviću sudi po članu 340. Kaznenog zakona RH, koji kaže da će se onaj „tko uporabom sile ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina“.

Konačno, zahtijevamo i hitan opoziv Zorana Milanovića, jer kao predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga izravno podržava okupaciju teritorija RH. Tražimo da se Milanoviću zbog toga sudi po članku 341. Kaznenog zakona RH – po kojemu će se onaj „tko prihvati ili prizna okupaciju Republike Hrvatske ili dijela njezinog državnog područja kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina“ – te po članku 351 Kaznenog zakona, koji kaže: „Ako kazneno djelo iz članka 340. ttpočini predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik ili član Vlade RH, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora“

Vratimo Vruju građanima Hrvatske, živjela sloboda, živjela slobodna Hrvatska! – poručuju prosvjednici.

Organizatori prosvjeda objavili su i videozapis na kojem možete vidjeti razmjere devastacije prirode.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE: “Republika Hrvatska nema ovlasti nad Latkovićevom autonomnom oblasti SAO vlade”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.