2 min. čitanja

BAGERI STIŽU U DALMACIJU Kreće rušenje ilegalnih kuća uz more

BAGERI STIŽU U DALMACIJU Kreće rušenje ilegalnih kuća uz more
Foto: Rovinj FM

U Istri je početkom ožujka počela velika akcija Državnog inspektorata (DIRH), koji se, po svemu sudeći, odlučio ozbiljnije uhvatiti u koštac s nezakonitom, bespravnom gradnjom, ne samo na području našeg najvećeg poluotoka nego i u cijeloj Hrvatskoj.

U samo 10 dana, tako je na području Rovinja, Umaga i Ližnjana do temelja srušeno 14 kuća. Rezultat je to suradnje DIRH-a s tamošnjim lokalnim vlastima, ali i višemjesečnih aktivnosti koje su rezultirale s više od stotinu inspekcijskih nadzora u Istri.

- Do ovoga trenutka zatvorili smo stotinu bespravnih gradilišta, no tu nije kraj – kazao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, naglasivši kako DIRH, odnosno njegova građevinska inspekcija, ima ozbiljnu i odgovornu zadaću.

Bageri i teška mehanizacija, što se može iščitati iz izjave glavnog državnog inspektora, mogli bi se uskoro iz Istre preseliti i u srednju Dalmaciju. Prema podacima koje je Inspektorat ustupio Šibenskom portalu, samo na području Šibensko-kninske županije, trenutno je na stotine otvorenih inspekcijskih postupaka.

- Pri građevinskoj inspekciji šibenske ispostave Državnog inspektorata u tijeku je 210 pokrenutih upravnih inspekcijskih postupaka – navodi se u DIRH-ovu pisanom odgovoru na pitanja o stanju s nezakonitom gradnjom na području ove županije.

Koliko će od tih 210 otvorenih postupaka rezultirati nalogom za rušenje, nezahvalno je procijeniti. Prema zakonu, ako osoba, obrt ili tvrtka ne postupe po rješenju o uklanjanju građevine ili obustave daljnjega građenja, na to ih se prisiljava trima novčanim kaznama.

- Ako izvršenik i dalje ne postupi po naredbi iz izreke rješenja nakon tri izrečene novčane kazne, uklanjanje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak investitora – ističe se u nastavku odgovora Državnog inspektorata.

U kontekstu ilegalnih radova, posebna priča na našoj obali je uzurpacija pomorskog dobra. Situacija u Šibensko-kninskoj županiji je porazna. Primjera poput onog iz uvale Hodomešćica kod Primoštena, o kojem smo nedavno pisali, ima poprilično.

- Na području Šibensko-kninske županije u tijeku je 18 inspekcijskih nadzora, a vezanih uz nezakonitu gradnju na pomorskom dobru u Rogoznici, Primoštenu, Murteru, Tisnom i drugim mjestima – naglašavaju iz DIRH-a, koji će posla po Dalmaciji, vidljivo je, imati napretek.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.