5 min. čitanja

Austrijski iznajmljivači iz Pule lažu goste: “Možete na javnu, a imate i našu vlastitu plažu”

Austrijski iznajmljivači iz Pule lažu goste: “Možete na javnu, a imate i našu vlastitu plažu”
Foto: Glas Istre / http://www.ferienhaus-kroatien.at / Screenshot

PULA – Grabež prema “svom vlastitom” komadiću jadranskog raja nema granica, radilo se o domaćem pohlepniku ili pak strancu. Koliko je daleko došla ležernost bezobrazluka, pokazuje činjenica da više nema razlike ni u razini laži koju bez imalo skrivanja prezentiraju svojim gostima, pa čak i javno oglašavaju “privatnu plažu”. U najnovijem slučaju selimo se u Istru. Pulska Pješčana uvala za austrijske iznajmljivače postala je “privatna”.

Učinilo nam se smislenim otvoriti potpuno novu rubriku “Tajne plaže srca moga”, gdje ćemo redovito ukazivati na bezobrazluk pojedinaca koji na razne načine pomorsko dobro nastoje predstaviti kao svoje, što po nijednom zakonu niti smiju, niti mogu.

Nakon incidenta u Drveniku Velom gdje je, ispostavilo se sad, vlasnik parcele zaposlenik Ministarstva poljoprivrede, otkrili smo Nijemca u Supetarskoj Dragi na Rabu, koji je osim izbetonirane  rive kojoj nikome ne da pristup, postavio frajer i četiri bove na koju se tek nekoliko stotina metara od legalne marine, privezuju jahte njegovih “prijatelja”. Urnebesno saznanje je uslijedilo poslije, kad su nam iz Lučke ispostave Rab kazali da to nije noviji mul, već je tu ima 30-ak godina, ali će sad, kako su nam rekli, poslati ipak inspekciju. Posljednji slučaj iz Podgore nas je dobro nasmijao, jer je vlasnik maslinika uz plažu povješao i table na kojima osim natpisa “privatna plaža” stoji i cjenik najma ležaljki i suncobrana. Osim što je priznao da je malčice radio u fušu, svu krivnju je svalio na turiste, jer “ležaljke bi krali iz maslinika i vukli ih bez njegova znanja na plažu”, a table je, citiramo: “postavio samo kako bi posjetitelje upozorio da se prema zemljištu i ležaljkama moraju odnositi s poštovanje”.

U redu…

Foto: Glas Istre

Vrijeme je za priču broj četiri…

Slučajevima iz Umaga, gdje su Austrijanci i Slovenci “produžili” svoje parcele sve do mora, djelomično je na kraj stao gradonačelnik Vili Bassanese izgradivši šetnicu koja je prekinula tu komunikaciju između vikendica i plaža, a po uzoru na načelnika Primoštena Stipe Petrinu koji je izgradio 17 km šetnica da bi postigao isti efekt.

– Izgradnjom šetnice, svi naši sugrađani, nakon više od 50 godina bespravne uzurpacije, mogu pod jednakim uvjetima uživati u najljepšim dijelovima umaške obale, a koja je do sada bila protuzakonito uzurpirana od strane pojedinaca – kazao je za Morski HR prije dva mjeseca umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

– Dok dođe policija i inspekcija, čovjek izgubi volju za kupanjem i sunčanjem, a to oni dobro znaju – ispričao je po dovršetku svoje šetnice za naš portal Stipe Petrina, koji dodaje da su toj praksi odlučili stati na kraj, tako što grade najduži lungo mare, odnosno šetnicu na našoj obali.

I dok se očito vodi “rat” vlasničkim listovima, jedan takav slučaj stiže i s područja Pješčane Uvale u Puli.

Foto: Screenshot

U Pješčanoj Uvali postoji više parcela čija je granica nekih pet do osam metara od mora. Neke su kupljene prije desetak ili manje godina zajedno s terenom za izgradnju kuća, a neke od davnina. Nitko od vlasnika ne svojata stjenovitu obalu ispod svojih parcela, međutim, jedno od tih zemljišta kupili su svojevremeno Austrijanci koji posjeduju na njoj i kuću nekih stotinjak metara od mora. U III ogranku. Ogradili su je, opremili po svome i na metalni ulazni portun napisali “Our private beach”, piše Glas Istre.

Lokalni stanovnici tvrde da bi kupači koji bi stigli, vidjevši natpis “privatno”, dakle čitaj “ne smije se”, okrenuli se i otišli dalje. I otišli zbunjeni. Domaće ljude koji znaju da su plaže javno dobro ovakav natpis jednostavno smeta pa se svake godine netko pobrine i to “Our private beach” preboja. Sve do iduće sezone i dolaska Austrijanaca! Uzalud vam trud farbači, vrate to oni na staro čim stignu, “za svoje goste”, kažu.

Istu gospodu svjedoci su vidjelo kako čisteći okoliš kuće, (što je već davna prošlost od prije godinu dana) travnjak pokraj dječjeg igrališta zatrpavaju s više kubika granja, lišća i ostalog otpada. Jesu li naručili odvoz, plaćaju li komunalije? Malo vjerojatno. Stajala je tako ta hrpa skoro dva mjeseca pa su je djelatnici MedEka konačno odnijeli. Na čiji trošak? Trebalo bi pitati njih.

Ista ta “gospoda” redovno pred svojom kućom stavljaju ogradice i plastične lance te time privatiziraju i dio ulice kao privatni parking. I na kraju, nakon što su očistili te za sezonu pripremili svoj “private beach”, a zapravo parcelu uz more, vreće s travom i ostalim otpadom ostavljaju pored male kante na površini pored jedinog parkiralištu iznad obale – pored stubišta za prilaz moru! Zaista lijepa slika, piše Glas Istre.

Foto: Screenshot

“Naš klub na plaži – Vlastita plaža, imanje od 600m² je ograđeno”

Tragom ove priče, krenuli smo i korak dalje, jer nam je zapelo u oko da se isti ovi Austrijanci oglašavaju. Naravno, oglas nećete vidjeti na hrvatskim, već austrijskim stranicama http://www.ferienhaus-kroatien.at/, gdje uz apartmane za odmor uz more, “Beachclub Pula” reklamira i dodatne mogućnosti koje gostima “osiguravaju” iznajmljivači.

Tako ćete OVDJE pronaći i detaljna uputstva:

“Kod nas ne morate brinuti o svom kupalištu na plaži usred ljeta! Naš klub na plaži nalazi se ispod kuće, udaljen 50 m. Imanje od 600m² je ograđeno. Tamo postoji oko 20 platformi (=za sunčanje) od prirodnog kamena, koje su povezane stazama. Ima dovoljno ležaljki za goste naše kuće. Mali bar s prostorom za roštilj mogu koristiti svi. Na raspolaganju su kuglana i stol za stolni tenis. Dostupne su stolice za plažu”, opisuju iznajmljivači.

Foto: Screenshot

Naravno, možda se poneki gost poželi i društva, pa se na naslovnoj stranici vrlo jasno odvajaju javne plaže od onih za koje su ovi uzurpatori objavili da su samo njihove.

Gdje se nalazi plaža koju vam danas preporučamo za kupanje? Evo ovdje:

Foto: Google Map / Screenshot

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.