2 min. čitanja

Arktička oluja Elliott u SAD-u donosi najhladniji Božić u zadnjih 40 godina

Arktička oluja Elliott u SAD-u donosi najhladniji Božić u zadnjih 40 godina
Foto: Pixabay/Ilustracija

Dok u Hrvatskoj ove godine najvjerojatnije nećemo imati bijeli Božić, u SAD-u vlada bojazan od ledene oluje.

Velika zimska oluja koja se ovog tjedna nadvila nad SAD-om mogla bi u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u četiri desetljeća, kažu prognostičari.

Zahlađenje koje se događa “jednom u generaciji”, a koje je počelo na pacifičkom sjeverozapadu u utorak, prije nego što se uzburkalo na istok, postat će “ciklonalna bomba” do petka, prenosi BBC.

Više od 90 milijuna ljudi u 37 država je upozoreno na zimske vremenske prilike. Otprilike 80% građana iskusit će temperature ispod ništice, uključujući i one na jugu poput Teksasa.

Temperature do -45°C stupnjeva


Arktička eksplozija koju je Weather Channel nazvao “Zimska oluja Elliott”, će donijeti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje citiraju američki mediji. Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživjeti najhladniji Božić u 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) priopćila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 stupnjeva Celzijusa.

“Hlađenje vjetra ove jačine može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se ne poduzmu mjere opreza, uz hipotermiju i smrt je moguća nakon dugotrajnog izlaganja hladnoći”, stoji u savjetu NWS-a.

Dodali su da se ovakav zimski meteorološki događaj događa jednom u generaciji, posebno jer oluja doseže područje Velikih jezera, gdje se očekuje da će njezin pritisak dosegnuti ekvivalent uragana kategorije 3. Stoga su guverneri Kentuckyja i Sjeverne Karoline proglasili su izvanredno stanje.

Prometni kolaps


Očekuje se da će snježni uvjeti i zaleđene ceste ovog vikenda uzrokovati putni kaos.

- Imali smo sjajan tjedan za Dan zahvalnosti uz minimalne smetnje - rekao je američki ministar prometa Pete Buttigieg za kanal MSNBC u srijedu.

- Nažalost, do Božića neće biti tako - dodao je.

Stotine letova iz Denvera i Chicaga već je otkazano. Predviđa se da će se Denver suočiti s najvećim udarom hladnoće u četvrtak ujutro kada temperature padnu na -26 Celzijusa. Denver Coliseum, zatvorena arena, pretvara se u centar za zagrijavanje.

Chicago je upozoren da se pripremi za obilne snježne padaline koje počinju u četvrtak praćene naletima vjetra jačim od 80 km/h. Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u “ciklonalnu bombu”, što je izraz koji se daje za oluju koja se brzo pojačava, s padom središnjeg tlaka zraka.

Ciklonalne bombe najčešće su na istočnoj obali SAD-a i Kanade, gdje hladno kopno i topla Golfska struja pružaju optimalne uvjete za njezin razvoj, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.