3 min. čitanja

ARHEOLOŠKA SENZACIJA Otkrivena nova kasnoantička nekropola u gradu Hvaru

ARHEOLOŠKA SENZACIJA Otkrivena nova kasnoantička nekropola u gradu Hvaru
Foto: Kantharos d.o.o.

HVAR – Nakon dva mjeseca dinamičnih arheoloških radova, završeno je zaštitno istraživanje u vrtu palače Radošević u gradu Hvaru. Istraživanja koja su potaknuta nadolazećom gradnjom nove Gradske knjižnice i čitaonice Hvar rezultirala su spektakularnim otkrićem.

Prema preliminarnim rezultatima pronađena je kasnoantička nekropola iz druge polovice 4. i početka/prve polovice 5. stoljeća, kao i istočni krak bedema kasnoantičkog naselja s gradskim vratima datiranim u sam kraj 5. stoljeća. Na površini od 65 metara kvadratnih, otkriveno je 20 grobova sa osteološkim ostacima 32 osobe.

Foto: Kantharos d.o.o.

Osnovni tipovi kasnoantičkih grobova uključivali su: jednostavne grobove u zemljanoj raci, grobove u amforama, grobne konstrukcije izrađene od krovnog crijepa, kao i jednu zidanu grobnicu u kojoj je pronađeno 12 kostura. Ono što posebno ističe ovu nekropolu jest njena izuzetna sačuvanost, kao i vrlo vrijedni i cjeloviti grobni nalazi, izvijestila je specijalizirana tvrtka Kantharos.

Većinu grobnih cjelina krasili su prilozi jednog ili više keramičkih vrčeva i svjetiljki, staklenih boca i posudica, novac i ostali sitni upotrebni predmeti. Preliminarna analiza ovih nalaza pružila je i preliminarnu dataciju same nekropole, ali i nagovjestila potpuno nove uvide o lokalnoj/regionalnoj kasnoantičkoj keramičkoj proizvodnji kao i trgovačkim vezama, kroz dokumentirane importe među kojima su neki po prvi put zabilježeni na Jadranu.

Foto: Kantharos d.o.o.

Bedem je u jednom dijelu presjekao nekoliko grobova te se prema analogijama s prethodno istraženim dijelovima bedema u hvarskom Arsenalu može datirati u kraj 5. stoljeća, dok se preciziranje datacije, kao i u slučaju grobova, očekuje nakon rezultata provedenih radiokarbonskih analiza. Pred sam kraj istraživanja u najdubljim je slojevima pronađen i stariji antički zid, koji se prema afričkoj sigilati preliminarno datira u 2. stoljeće. Od svih dosad pronađenih tragova kasnoantičkog života u Hvaru ovo je zaista najznačajnije i najbogatije nalazište, koje slikovito prikazuje sav arheološki sjaj grobnih nalaza i pruža nam, za sada, najdetaljniji uvid u pogrebne običaje tog razdoblja, ali i nova saznanja o urbanizmu, prenosi Dalmacija danas.

Foto: Kantharos d.o.o.

Stručnu ekipu činili su Eduard Viskovic, Joško Barbarić, Marko Bibić i Jure Tudor, uz znanstvenu asistenciju dr.sc. Marine Ugarković i dr.sc. Josipe Baraka Perica. Istraživanje je financirala Gradska knjižnica i čitaonica Hvar.

Foto: Kantharos d.o.o.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.