1 min. čitanja

Arheologija u službi mediteranske prehrane-kulturnog dobra na listi svjetske baštine

Arheologija u službi mediteranske prehrane-kulturnog dobra na listi svjetske baštine
Foto: MSG

JELSA - U Muzeju Starog Grada na otoku Hvaru 27. veljače s početkom u 12 sati  predstavit će se projekt Arheologija u službi mediteranske prehrane-kulturnog dobra na listi svjetske baštine.

Riječ je o projektu koji po prvi puta primjenjuje suvremene interdisciplinarne metode analize arheoloških ostataka s ciljem prikupljanja novih podataka o razvoju vinogradarstva na otoku Hvaru, a realizira se pod suradnjom Muzeja općine Jelsa, Instituta za arheologiju i Muzeja Staroga Grada te hvarske firme Kantharos. Kroz analizu polena, kao i drugih arheobotaničkih ostataka iz pomno selektiranih arheoloških slojeva cilj je otkriti što se iz antičkih čaša pilo, nosilo u amforama hvarskih Grka, i što se uzgajalo u njihovim poljima. Interpretacija dobivenih rezultata doprinijet će preoblikovanju percepcije odnosa između kulturne baštine i posebnog oblika turizma koji je povezan s pićem i hranom kao kulturnim naslijeđem. Ovo istraživanje dodatan je doprinos razumijevanju i promociji mediteranske prehrane, za koju, usprkos desetogodišnjoj obljetnici upisa na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine, nedostaju brojni podaci vezani za povijesnu agrikulturu i kulturu stola.

Osim predstavljanja ciljeva i aktivnosti projekta  Arheologija u službi mediteranske prehrane-kulturnog dobra na listi svjetske baštine, ravnatelj Muzeja Starog Grada dr. sc. Aldo Čavić održat će prigodno predavanje  pod nazivom Starogradsko polje kao kultivirani poljoprivredni krajolik kroz povijest. Predavanje u fokus stavlja rekonstrukciju kulturnog krajolika Starogradskog polja kroz širi povijesni okvir, razmatrajući njegov biljni pokrov i poljoprivredne kulture.

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Općine Jelsa i Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa oživljene povijesti i eksperimentalne arheologije na području Splitsko-dalmatinske županije za 2022. g.

Projekt će predstaviti v.d. ravnatelja Muzeja općine Jelsa Duje Dorotka, dr. sc. Marina Ugarković, znanstvena suradnica Instituta za arheologiju, te ravnatelj Muzeja Starog Grada dr. sc. Aldo Čavić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.