1 min. čitanja

ARBITRAŽA U LONDONU Zbog jamstva Uljaniku, HBOR u roku od 14 dana mora isplatiti gotovo 80 milijuna kuna!

ARBITRAŽA U LONDONU Zbog jamstva Uljaniku, HBOR u roku od 14 dana mora isplatiti gotovo 80 milijuna kuna!
Foto: Uljanik

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) izgubila je spor pred arbitražnim sudom u Londonu, objavila je australska kompanija za prijevoz stoke Wellard. Sud je presudio u korist australske kompanije, a HBOR ima rok od 14 dana za isplatu potraživanja plus kamata u iznosu od oko 12 milijuna dolara, ili nešto manje od 80 milijuna kuna, javlja Splash247.

Naime HBOR je izdao Wellardovoj podružnici u Singapuru, Wellard Ships, jamstva za povrat novca koja podupire Wellardov raskinut ugovor iz 2015. s hrvatskim brodogradilištem Uljanik za izgradnju broda za prijevoz stoke, koji je bio poznat kao Ocean Kelpie.

Nakon raskida ugovora, Wellard je 2019. godine pokrenuo arbitražni postupak protiv Uljanika. Međutim, brodogradilište je u međuvremenu otišlo u stečaj, što je na kraju dovelo do potpune nelikvidnosti i onemogućilo isplatu potraživanja Wellardu.

Naknadno je pokrenut i arbitražni postupak protiv HBOR-a, a Banka je osporila isplatu povrata novca za predujam kojeg je Wellard isplatio Uljaniku. Jamstvo povrata odnosilo se na uplate u iznosu od 8 milijuna dolara (53,2 milijuna kuna) i 1,8 milijuna dolara (gotovo 12 milijuna kuna), plus kamate koje se obračunavaju dok se ne izvrši potpuni povrat. Iz Wellarda su rekli da će točan iznos objaviti u svojem financijskom izvješću.

– Wellard je zadovoljan što je uspio vratiti novac nakon dvije duge i složene arbitraže vođene tijekom nekoliko godina. Ovo je pošten i primjeren ishod u datim okolnostima, koji pokazuje važnost učinkovitog ublažavanja rizika koje jamstva povrata pružaju u brodogradnji – kazao je izvršni predsjednik Wellarda, John Klepec.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ULJANIKOVA POSLJEDNJA NADA Brod za stoku ima jedinog, ali tek potencijalnog kupca
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.