1 min. čitanja

APSURD Vlasnici su najstarijih maslina na Mediteranu, ali nisu vlasnici zemlje na kojima su ta stabla

APSURD Vlasnici su najstarijih maslina na Mediteranu, ali nisu vlasnici zemlje na kojima su ta stabla
Foto: Pixabay

PAG – Paradoks na Pagu zbog kojega mještani tuže državu. Maslinari Luna imaju najstarije masline na Mediteranu ali nisu vlasnici zemlje na kojoj su ta stabla zasađena. U vlasnički list upisala se država, pa praktički proizvode nelegalno ulje.

Paški maslinari su zato odlučili pravdu potražiti na sudu. Naime, stablo je u vlasništvu onoga čija je zemlja, pravilo je to koje vrijedi svugdje osim u Lunu na otoku Pagu. Osnivač udruge lunjskih maslinara, Želimir Badurina ističe: “Mi maslinari smo na ovom području koje se proteže na oko 100-ak hektara, trenutno nelegalni maslinari. Mi u zemljišnim knjigama imamo vlasništvo plodovitih stabala, međutim nismo vlasnici zemlje”.

Na nekadašnje mjesno, pa društveno vlasništvo, ’90-tih se uknjižila Republika Hrvatska. Zato su vlasnici maslina prije 14 godina tužili državu i strpljivo čekaju pravorijek,  javlja RTL.hr.

– Otkud garancija da sutra prostor neće biti urbaniziran i da jednostavno neće biti nekakva izgradnja – pitaju se mještani. Tužbe je podnijelo 85 obitelji koje nasljeđivanje maslina i nemaju kome prijaviti.

Procjenjuje se da je u Lunu oko 80 tisuća samoniklih divljih maslina koje su postale nečije tek cijepljenjem i “pripitomljavanjem” stabala. Svaka obitelj ima svoju oznaku na stablu.

U vrtovima lunjskih maslinika je barem tisuću stabala starijih od tisuću godina. Starost masline se procjenjuje po širini njenog debla koje je široko oko 4 metra.

U Lunu se dakle, zalažu da najveći hrvatski i jedan od najvećih maslinika na Mediteranu postane poljoprivredni park, a vlasnicima stabala da se zemlja, ako ne u vlasništvo, makar da u dugogodišnji zakup.

Nikolina Radić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.