2 min. čitanja

Maslinari sa Šolte osvojili pet svjetskih i jednu domaću medalju

Maslinari sa Šolte osvojili pet svjetskih i jednu domaću medalju
Foto: Maslinar

Maslinari s otoka Šolte, članovi udruge Zlatna Šoltanka, osvajači su pet svjetskih i jedne domaće medalje na međunarodnim maslinarskim manifestacijama, te dobitnici priznanja za najbolji Hrvatski otočni proizvod.

Primio ih je župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je istaknuo “da su ti vrijedni maslinari primili nagrade u New Yorku, Milanu, Berlinu, Supetru, Parizu i Londonu”.

Šoltani su župana izvijestili kako im je nužno navodnjavanje zbog sve češćih sušnih dana i dugog perioda bez padalina, a s obzirom na to da bi projekt navodnjavanja potrajao određeno vrijeme ponuđen im je program akumulacije na česticama zemlje, ali i bušotine, a sve bi to sufinancirala županija. Boban je najavio kako će uskoro biti objavljen i javni poziv za akumulaciju i bušotine.

Župan Blaženko Boban je otkrio kako, primjerice na Braču ima više stabala maslina nego u cijeloj Istri i istaknuo da je velika vrijednost ekološkog dalmatinskog ulja, pa će po prijedlogu šoltanskih maslinara sredinom kolovoza organizirati radni sastanak na tom otoku.

Predsjednik Udruge maslinara otoka Šolte Zlatna Šoltanka Zlatko Burić je skrenuo pažnju na to da im iz godine u godinu padaju prinosi, te da bez navodnjavanja neće imati budućnosti. Otkrio je kako Šolta ima oko tri tisuće stabala masline i 27 maslinara od čega je devet ekoloških proizvođača, a sedam ih je na kraju prijelaznog roka.

– Naša sorta Šoltanka ima specifičan miris, aromu i okus koji kušače na natjecanjima baca u trans. Uzgajanje masline je tradicija koju smo naslijedili od naših predaka. U preradi nismo mogli naslijediti načine jer se ulje nije moglo proizvoditi na isti način, a sve ostalo što smo naučili od naših pradjedova i djedova je isto – kazao je Burić.

Cijena pola litre Šoltanke je 140 kuna, no unatoč tome područje njihove prodaje je svestrano, tvrdi Burić, jer osim po Hrvatskoj prodaju ga i u Americi, Poljskoj i Njemačkoj, ali i na jahtama koje unajmljuju stranci u Hrvatskoj, piše HRT.

Godišnje im tri tisuće stabala daju pet tisuća litara ulja.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.