5 min. čitanja

ANTIČKA JADERA Pogledajte kako je izgledao drevni Zadar

ANTIČKA JADERA Pogledajte kako je izgledao drevni Zadar
Antička Jadera ili stari Zadar / Animacija: Stipan Ujdur i Frane Bilić

ZADAR – Projekt 3D afirmacije stare Dalmacije koji ima za cilj vizualizirati dalmatinske gradove kako su izgledali u vrijeme svog nastanka, već neko vrijeme detaljno i strpljivo rade Frane Bilić iz ‘MediaUp’ iz Zadra, i Stipan Ujdur iz Opuzena. U sklopu  projekta obrađuje se kulturna baština nekih dalmatinskih gradova u više digitalnih formata, a najnoviji projekt je antička Jadera. Prije dva mjeseca predstavili su prve scene vizualizacije starog Zadra, a danas, upravo na dan njegova zaštitnika, sv. Krševana donosimo vam nove prikaze.

– Na ovu temu, o projektu 3D modeliranja antičke Jadere, danas Zadra, napravljeno je još 5 scena, ukupno 9 do danas, od njih sveukupno 14  koliko će ih biti u konačnici. Napravljeno je 60 % 3D Modela antičke Jadere – kaže nam Stipan Ujdur, autor 3D modela, foto i video  rendiranja za VR 360 za mobilnu aplikaciju i video animacije.

Terme, na mjestu današnjih ulica Knezova Šubića Bribirskih i Brne Karnarutića / Animacija: Stipan Ujdur i Frane Bilić i Frane Bilić

Scena 5. Tepidarium od latinskog tepidus, što znači mlak, je ime za ugodno topli centralni odjel (prostoriju) rimskih termi, iz kog se moglo ići u frigidarium (hladni) na dnu prostorije vide se zatvorena vrata ili caldarium (topli bazen) s lijeve strane su otvorena vrata. Ovo je bila najbogatije ukrašena prostorija u kojoj su se odvijale različite radnje, od ogovaranja, koketiranja sve do zaključivanja poslova.

Rekonstrukcija terma koje su bilena mjestu današnjih ulica Knezova Šubića Bribirskih i Brne Karnarutića – Animacija: Stipan Ujdur

Scena 6. Caldarium, od latinskog calda, što znači topli – vruć, je ime za topli odjel (prostoriju) i isto takav bazen u rimskim termama. Centralni hipokaust termi nalazio se direktno iza caldariuma pa se on prvi zagrijao, kao i njegovi podovi i zidovi. Temperatura u caldariumu bila je iznad 40 °C uz 85% vlage. Prostorija je bila opremljena svodom, tako da su kapljice vode stvorene od pare, lagano kliznite od svoda duž zidova prema dolje do otvora za ispuštanje.

Tržnica se je nalazila u okviru današnjih ulica Dalmatinskog sabora, Brne Krnarutića i ulice Pod Bedemom / Animacija: Stipan Ujdur i Frane Bilić

Scena 7.  Emporium, tržnica, se je nalazila u okviru današnjih  ulica  Dalmatinskog sabora, Brne Krnarutića i ulice  Pod Bedemom. Najvjerojatnije je Emporium bio napravljen u dva nivoa.

Na emporiumu se nalazi slavoluk koji je Melija Anijana dala podignuti u spomen na svoga muža. Zanimljivo je to da ga je dala popločiti kamenim pločama, nije bio od nabijene zelje ili grube ulične kaldrme, ovo je prvi ovakav javni prostor u rimskom carstvu koji je popločen, ovo je postalo pravilo za sve javne prostore da se popločavaju kamenim pločama.

Ovo je originalna verzija slavoluka sa likovima tritona – mitološka bića vezana za more-  postavljenih poviše slavoluka, po opisu putopisca Cirijaka iz Ankone .

Emporij je bio okružen i trijemom, osim  prodajnog prostora imao i sadržaje za čuvanje i skladištenje roba za prodaju.

Portum, luka, i Emporium, tržnica, su u pravilu bili uvijek jedno do drugoga / Animacija: Stipan Ujdur i Frane Bilić

Scena 8. Portum, luka, i Emporium, tržnica, su u pravilu bili uvijek jedno do drugoga u svim rimskim  gradovima tako i u Jaderi. Portum je korišten za promet civilnih i vojnih transporta, na 3D modelu je prikazan dolazak jede rimske visoke delegacije u Jaderu koju prate dvije ratne galije, na drugom dijelu Portuma vrši se  istovar roba iz trgovačkih galija.

Theatrum ili kazalište / Animacija: Stipan Ujdur i Frane Bilić

Scena 12. Theatrum, Kazalište.  Iako je nemoguće sa sigurnošću reći je li antički Jader imao svoje kazalište. Pouzdanih ostataka njegove konstrukcije za sada nije se pronašlo, ali postoje indiciji o njegovom postojanju. Neki smatraju da je građevni materijal kojim je izgrađena južna fasada katedrale sv. Stošije pripada upravo teatru. Tu se, naime, u lezenama spomenute fasade vide klesani blokovi bijelog kamena, koji su označeni slovima latinske abecede, u lijepoj kapitali. To bi mogle biti oznake kojima su bila obilježavana sjedišta u gledalištu teatra.

Frane Bilić iz inovativnog studija MediaUp iz Zadra  radi na tome kako scene pretočiti u vidljivo iskustvo te u doba virtualne revolucije korisnicima omogućiti da dožive taj izgubljeni svijet oko sebe pa čak  i da se slobodno prošetaju  po nekim od fascinantnih 3D rekonstrukcija koje nikog ne ostavljaju ravnodušnog.  Za sada je u planu razvoj nekoliko vrsta aplikacije za smartphone uređaje i Google Cardboard ali i dublja iskustva za VR gaming konzole poput Oculus uređaja. Radi se o jedinstvenim virtualnim razgledavanjima za mobilne uređaje koje bi trebali biti dostupni turistima preko putničkih agencija i za samostalni download. Druga verzija je doslovna videoigrica za igrače konzole virtualne stvarnosti koja osim razgledavanja treba ponuditi korisniku uzbudljivo avanturističko  iskustvo.

– Još preostaje pet scena za napraviti, Curia, Kapitolij, Forum, Nimfej, i  Amfiteatar. Mogućnosti su neograničene, ali naši resursi su itekako ograničeni. Puno je volje, truda i vremena uloženo od strane Stipana i mene, a radi se o iznimno inovativnim procesima na visokoj razini koji još nisu viđeni u Hrvatskoj u tom obujmu. Uz Zadar tu su i Dioklecijanova palača u Splitu, antička Narona,Dubrovnik nakon potresa 1667. godine, antička Pula i drugi. Za sada nemamo izvore financiranja i nemamo vremena da ih aktivno tražimo dok smo još u stadiju razvoja. Omogućit ćemo različite načine distribucije i franšiziranja koje bi trebale biti dostupne putem turističkih i putničkih agencija , ali i samim korisnicima preko online dućana. Pozivamo već sad  sve zainteresirane da se jave kako bi mogli na vrijeme započeti suradnju – rekao je Frane.

PROČITAJTE JOŠ:

ANTIČKI ZADAR U 3D IZDANJU Pogledajte kako je izgledala stara Jadera
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.